Beleef-pad op Landgoed Broekhuizen geopend

13 september 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Een pad door één van de mooiste Engelse landschapsparken van Nederland, dat voor iedereen toegankelijk is en waar langs allerlei leuke informatie gegeven wordt over de natuur en de geschiedenis van het Landgoed te Leersum. Dat is in het kort de beschrijving van het 'Beleefpad' dat afgelopen vrijdag officieel geopend werd door wethouder Roy Pamboer en districtshoofd Erwin Al van Staatsbosbeheer. Dit pad is een eerste aanzet tot het beter toegankelijk maken van het culturele erfgoed in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, ten behoeve van eigen inwoners en toeristen.

Voor Broekhuizen is gekozen omdat daar een gevarieerd landschap te vinden is: bos afgewisseld met open velden en waterpartijen. Ook kon er mooi aangesloten worden op het al bestaande 'mindervaliden-pad', dat afgelopen jaren door Staatsbosbeheer is aangelegd met, onder andere, financiële bijdragen van de 'Lions Club Utrechtse Heuvelrug'.  Het pad is dus ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een rollator en men hoeft niet perse klompen of laarzen aan te hebben om van dit stukje natuur te kunnen genieten.

Een van de informatie panelen is een audiozuil, waar de bezoeker zelf energie moet opwekken om dan vervolgens verhalen te kunnen horen die ingesproken zijn door Jonkvrouw Pauw van Wieldrecht, uit haar boekje 'Grootmama mogen wij kluiven'. 

Mensen die afgelopen Pinksteren de voorstelling 'Magnifiek Broekhuizen' hebben bezocht, herinneren zich zeker nog deze kleindochter van de laatste adellijke familie die op Broekhuizen woonde. Zij was nu bij de opening aanwezig en wist alle aanwezigen te boeien door haar leuke manier van vertellen over het leven op het Landgoed. Tachtig jaar geleden kwam zij als kind regelmatig bij haar grootmoeder logeren. Zo kon zij nu op pakkende wijze beschrijven hoe de sfeer en activiteiten op Broekhuizen per seizoen verschilden.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie