Burgemeester toont zich kundig tabaksplukker

12 september 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Het enige Tabaksteeltmuseum van ons land, in hartje Amerongen, bood Open Monumentendag een waar historisch evenement. Traditiegetrouw was ook burgemeester Frits Naafs bij de laatste tabakspluk present. Hij toonde zich bedreven in het plukken, kerven en aanspijlen van de grote, verse tabaksbladeren. Het was een gemoedelijke maar serieuze activiteit waarmee Amerongen een passende bijdrage aan Monumentendag leverde. Veel toeschouwers bewonderden het traditionele handwerk van de plukkers. Ook het automobiel ( T-Ford 1915) dat de burgemeester had vervoerd, kreeg veel belangstelling.

door Manus van Gent

'Oud gebouw - Nieuw gebruik' was het thema van de Monumentendag. Amerongen had daarvoor een gevarieerd cultuurhistorisch programma opgezet. Alle monumentale en nieuw gebruikte bouwwerken en locaties deden het verleden herleven. En toonden herstellend vermogen voor de toekomst.

Het Kasteel, de Napoleonschuur, de molen Maallust, het Tabaksteeltmuseum en vele hernieuwde tabaksschuren, boerderijen en herenhuizen werden samen één groot monument dat Amerongen op de kaart zette.

Tabak

De Tabakscultuur is al honderden jaren met Amerongen verbonden. Het museum geeft daarin een interessant inzicht. De huisvesting van het lokale VVV-kantoor in het museum geeft een ideaal startpunt voor wandelingen en fietstoeren door het historisch dorp en de regio.

Op Monumentendag wordt traditioneel de laatste tabak van het eigen veldje bij de ,,schuur'' geplukt. Onder toeziend oog van oude bekenden en met actieve deelname van burgemeester Frits Naafs. De beloning na hard en secuur werken is de gebruikelijke neut waarmee de tabaksworkshop was beëindigd. De bloemzaden voor de volgende planting wuifden reeds verleidelijk op het veld.

Later in de middag kwamen de kinderen uit het dorp om de laatste bladeren te plukken; mooi symbool van verbinding tussen toekomst en verleden.

Meer informatie: www.tabaksteeltmuseum.nl of www.vvv.heuvelrug.nl

advertentie
advertentie