Schaapskooi Engweg krijgt kantoorbestemming

Nieuws

DRIEBERGEN - De Open Monumentendag was zonovergoten en de opengestelde locaties trokken veel bezoekers. In Driebergen kon men op zaterdag onder meer de begraafplaats en het museumgebouw Vroeger en Nu aan de Traaij bezoeken. Ook de Grote Kerk, de Sint Petrus Bandenkerk, Koetshuis Bijdorp en de schaapskooi aan de Engweg waren opengesteld voor publiek. De schaapskooi paste goed in het thema van de monumentendag dit jaar: Nieuw gebruik - oud gebouw. De schaapskooi wordt momenteel ontwikkeld als 'nostalgisch' kantoorpand. Binnen was een expositie van de toekomstige renovatie en de geschiedenis van de schaapskooi te zien.

door Katka Kolmas

De renovatie van Koetshuis Bijdorp en de schaapskooi zijn het werk van het Driebergse architectenbureau WiM. Ook van hun hand is het ontwerp voor een nieuw cultureel centrum in het oude postkantoor aan de Hoofdstraat dat op zaterdag aan het publiek werd gepresenteerd (zie artikel elders in deze krant). De schaapskooi is eigendom van hoveniersbedrijf Wijnen, stamt uit de achttiende eeuw en staat naast het woonhuis van de familie Wijnen aan de Engweg nummer 50. De heer Wijnen weet niet beter dan dat de schaapskooi in gebruik is als opslag. ,,Mijn opa had er tachtig jaar geleden ook al materialen in opgeslagen. In 2007 rees tijdens de verbouwing van ons woonhuis het plan om van de schaapskooi een kantoorpand te maken. Daarmee konden we het benodigde geld voor renovatie bijeen krijgen, want de schaapskooi was inmiddels zwaar vervallen," aldus Wijnen.

In de boerderij kon het ontwerp voor de verbouwing worden bezichtigd. De hoofdvorm wordt volledig in stand gehouden en de indeling binnen is zo bedacht dat steeds een gedeelte van de ruimte verdiepingsvrij blijft, zodat vanaf de begane grond het dak tot aan de nok zichtbaar blijft. Het conceptplan voor herbestemming van de schaapskooi is gereed en wordt binnenkort ter inzage gelegd. Daarna kan snel met de bouw worden gestart.

Het oude gebruik van het gebouw kwam eveneens in de expositie aan bod. De aanwezige wol werd op drie spinnewielen vakkundig tot stevige bolletjes verwerkt. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn nog 31 schaapskooien aanwezig. De meeste schaapskooien liggen ten zuiden van de lijn Driebergen-Doorn omdat daar vroeger ook de weilanden lagen. De schaapskooi aan de Engweg is een zogeheten erfkooi. Deze kooi ligt vlakbij het erf, in tegenstelling tot veldkooien die verder in het veld lagen. Schaapskooien zijn belangrijk in de geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug en maken deel uit van heidevelden, boerenerven op de lagere gronden en de voormalige schapendriften als verbinding daartussen. Dit stelsel is nog steeds in de structuur van de Utrechtse Heuvelrug te herkennen. Als gebouwtype zijn de schaapskooien daarnaast van architectuurhistorische waarde vanwege hun karakteristieke vorm en materialen en ook vanwege hun fraaie ligging in het landschap.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30