Nieuwe meubels opgenomen in begroting gemeentekantoor

9 september 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Er wordt door de gemeente voor € 300.000,- nieuw kantoormeubilair aangeschaft. Deze investering wordt betaald met het voordeel dat de gemeente behaalt uit de aanbesteding van het nieuwe gemeentekantoor. De drie ton voor het nieuwe kantoormeubilair komt bovenop het half miljoen dat al in de begroting voor het nieuwe kantoor is opgenomen voor kantoormeubels.

door Paul Nolens

Een aantal fracties ziet de het bedrag van € 300.000,- als een regelrechte investering in het nieuwe gemeentekantoor. Daarom, zo betoogden SP, BVH, SGP en CDA, is het een budgetoverschrijding. Bovendien is er onlangs een uitgavenstop ingesteld door het college, en deze drie ton is volgens deze partijen toch echt een uitgave.

Jan-Willem Eggink, van coalitiepartij D66, begreep wel dat het voorstel om nu nieuw meubilair aan te schaffen onhandig overkomt. ,,Op het oog is er niks mis met het idee om de meubels te vervangen. Maar tegen de achtergrond van het nieuwe gemeentekantoor kunnen we het eigenlijk niet verkopen. Daarom stellen wij voor om deze € 300.000,- te financieren uit het aanbestedingsvoordeel van het nieuwe gemeentekantoor. Zo kunnen we de bevolking tonen dat er echt een kantoor komt voor minder dan 25 miljoen." Het D66-plan om de extra meubels te financieren uit het aanbestedingsvoordeel, kon op instemming van de andere coalitiepartijen (VVD en GroenLinks-PvdA) rekenen. Ook Dick Karssen van ChristenUnie stemde in met de betaalconstructie.

Uit welk potje de nieuwe meubels ook worden betaald, het grootste deel van de oppositie was het er niet mee eens. Henk Veldhuizen (CDA): ,,Wij willen niet acht ton uitgeven aan nieuw meubilair. En het aanbestedingsvoordeel gebruiken voor onvoorziene zaken zoals deze, zien wij ook niet zitten." Jasper van Geijtenbeek van de SP voelde er ook weinig voor om het D66-voorstel te steunen. ,,Hoe dit voorstel ook in elkaar wordt gesleuteld, de SP stemt tegen. Inwoners voelen zich voor de gek gehouden door dit soort rekenwerk."

Zelfs verantwoordelijk wethouder Roy Pamboer stond 'niet te trappelen' om deze investering uit de beschikbare 25 miljoen voor het gemeentekantoor te betalen. ,,Maar ik wil het wel doen. Ik zal het kantoor realiseren binnen die 25 miljoen. Als de meerderheid het wil, zal ik ook deze drie ton opnemen in de begroting voor het gemeentekantoor."

Er is nu dus € 300.000,- uitgegeven van het aanbestedingsvoordeel, terwijl de gemeenteraad eerder heeft besloten om dit voordeel tot te 'parkeren'. Hoe groot het aanbestedingsvoordeel in totaal is, wordt niet bekendgemaakt door de gemeente.

advertentie
advertentie