Instandhouding 'Buitens op de Heuvelrug'

9 september 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Met de doelstelling 'behoud cultuurhistorische waarden', zoekt de gemeente Utrechtse Heuvelrug met 25 eigenaren van buitenplaatsen en landgoederen een nieuwe balans tussen lusten en lasten. Het wordt economisch steeds moeilijker voor de eigenaren om hun exploitatieoverzicht in evenwicht te houden. Nieuwe economische dragers zijn nodig. ,,Hoe houden we de Stichtse Lustwarande waarde(n)vol?", was vorige week in het Doornse cultuurhuis de vraag tijdens een bijeenkomst over de nota 'Buitens op de Heuvelrug'.

door Kees de Kroon

Wethouder Tim Verhoef opende vorige week in het cultuurhuis de bijeenkomst over de stand van zaken. Er is breedvoerig geïnventariseerd en de voorlopige beleidsconclusies werden gepresenteerd. Op 29 september zal de nota officieel bekend worden en naar verwachting zal de raad zich er begin 2012 over buigen.

'Buitengewone' beleidskeuzes

Er komt een klankbordgroep om gezamenlijk beleid te ontwikkelen en een integrale toekomstvisie neer te zetten. Ervarenderwijs zal moeten blijken of keuzes haalbaar zijn en duurzaam gewaarborgd kunnen worden. Bij een discussie met de zaal over een pilotproject van lasten en economische en maatschappelijke lusten, werd Kasteel Amerongen in haar juist hernieuwde glorie aanbevolen. Samenwerking zoekt de gemeente in maatwerkoplossingen, gezien het diverse karakter van landgoederen en buitenplaatsen. Expliciet trekt de gemeente de handen af van gezamenlijk onderhoud. Dat leidde tot discussie, waar juist wel de sprekers meermaals aan subsidiemaatregelen zeiden vast te houden. Voorts komt er één aanspreekloket voor bemiddeling tussen de initiatiefnemende landgoedeigenaren en gemeente. Een reeks van buitengewone activiteiten zal 2012 als 'jaar van de historische buitenplaats' een versnelling van activiteiten brengen. Doel: meer kennis en beleving van historische waarden.

advertentie
advertentie