Speelfilm over meisjesbesnijdenis

8 september 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - In Filmhuis Parklaan wordt vrijdag 16 september een speelfilm vertoond over meisjesbesnijdenis. Deze film is een Frans- Senegalese coproductie uit 2004. Het is de zestiende film van de 81-jarige Afrikaanse grootmeester op filmgebied. Niet eerder was de praktijk van vrouwenbesnijdenis in Afrika op zo'n lucide en menselijke manier in een film aan de orde gekomen.

De hoofdrolspeelster weigerde na twee doodgeboren kinderen haar dochter te laten besnijden. Dat houdt in dat haar dochter onrein, een 'bilakoro' is en niet zal kunnen trouwen, ook al is ze beloofd aan de zoon van de dorpsoudste. De regisseur laat in deze film zien dat hij een felle tegenstander van vrouwenbesnijdenis is. Hij doet dat onder andere via een methode van retorische herhaling. Dat werkt bezwerend: aan elk bekend feit wordt een nieuw feit toegevoegd. Een Gordiaanse knoop die maar op een manier ontwart kan worden: doorhakken.

De hoofdpersoon doet dat door een drastische beslissing te nemen: ze verleent onderdak aan vier van de zes meisjes die op de ochtend van het besnijdenisritueel zijn weggelopen door een 'moolaadé,' een beschermende bezwering, over haar huis en erf uit te spreken. Binnen de vicieuze cirkels van traditie en overlevering en de gesloten cirkels van mannen en vrouwen, trekt Collé haar eigen cirkel, en die blijkt uiteindelijk bevrijdend.

Voor de film geldt een aanvangstijd van 20.00 uur en de zaal is om 19.30 uur open. De entree bedraagt €5,-. Er is een (korte) inleiding. De film wordt zonder pauze vertoond. Info: www.filmhuisparklaan.nl of 030-8772920 / 0652633527.

advertentie
advertentie