Concertseizoen Maartenskerk niet in gevaar

Nieuws

door Michiel Schaaij

DOORN – Nog vóór de officiële heropening klinkt er klassieke muziek in de Maartenskerk. De herinrichting van het monumentale gebouw kostte meer tijd dan voorzien, maar volgens de stichting Muziek in de Maartenskerk komt de start van het concertseizoen niet in gevaar.

,,Door de vertraagde vergunningprocedures was het de vraag of het nieuwe kerkinterieur tijdig gereed zou zijn”, vertelt voorzitter Wubbo Hazewinkel. ,,We hadden een veiligheidsmarge ingebouwd, door ons eerste concert pas eind oktober te programmeren. Het is nu duidelijk, dat zelfs dat nog te optimistisch was. Maar gelukkig hebben de mensen van de kerk ons verzekerd, dat ons eerste concert toch door kan gaan.”

In de kerk heeft een aantal banken plaats gemaakt voor comfortabele stoelen. De organisatie heeft die mogelijkheid aangegrepen om concertbezoekers vaste zitplaatsen aan te bieden. Publiek, stichtingsbestuur en musici wachten met spanning af, of de alom geroemde akoestiek van de kerk nog hetzelfde is gebleven. Deskundigen verwachten dat de akoestische kwaliteit op peil zal blijven. De samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest wordt voortgezet en ook de andere ensembles die optreden, hebben een band met het Amsterdamse muziekgezelschap.

Een hoogtepunt is de openingsavond van het nieuwe concertseizoen op vrijdag 28 oktober. Het Ruysdael Kwartet voert dan muziekstukken uit van Beethoven, Bartók en de Doornse componist Jacob ter Veldhuis. Die zal op de openingsavond zelf zijn derde strijkkwartet toelichten. ,,We wilden al een paar jaar werk van Ter Veldhuis programmeren en dat gaat nu gebeuren”, aldus Hazewinkel.

Voor de kwaliteitsconcerten van Muziek in de Maartenskerk moeten bezoekers wel iets dieper in de buidel tasten. De BTW-verhoging van het kabinet Rutte heeft volgens Hazewinkel tot een kleine prijsverhoging geleid. Ook de bezuinigingsgolf die momenteel in de culturele wereld woedt, gaat niet ongemerkt voorbij aan de concertorganisatie. ,,De overheid trekt zich op financieel gebied steeds verder terug. Daarom moet het geld dat culturele fondsen beschikbaar stellen, met meer gegadigden worden gedeeld.” Hazewinkel is daarom blij met de toezeggingen van fondsen in de regio.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 22 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30