Kaarten vertellen de historie

Nieuws

MAARN/MAARSBERGEN - Met de verhalen van Rien Pater erbij komen circa 2200 historische ansichtkaarten van Maarn en Maarsbergen tot leven. Jaarlijks selecteert Pater een serie die tentoongesteld wordt tijdens Open Monumentendag op 10 september.

Exposities Open Monumentendag

door Monique José Timmermans

Dit jaar is in de Kleine Bloemheuvel (het voorhuis van La Place) het oude motel met de directe omgeving zoals het stationsgebouw, de school en de winkels te zien. Pater zal zelf aanwezig zijn om toelichting te geven. In de 85-jarige Theresiakerk een selectie kaarten van die omgeving, waaronder de Poort van Maarn, het huidige viaduct bij de Amersfoortseweg. Hier is Wim Arendsen beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.

Mappen vol met ansichtkaarten - gerangschikt op locatie - geven een uniek beeld van de ontwikkeling van beide dorpen in de afgelopen eeuw. Rien Pater is er geboren, getogen en heeft er gewerkt op het gemeentehuis. Hij vertelt uit eigen herinnering. ,,Zo is het verzamelen ook begonnen 25 jaar geleden. Op een beurs in Doorn zag ik een oude kaart van Maarsbergen. De omgeving en mensen erop herkende ik, dat gaf een warm gevoel.”

Dagelijks kijkt Pater op internet of er nog nieuwe kaarten worden aangeboden, maar de meeste vindt hij op verzamelbeurzen. ,,En ik vrees altijd het moment dat huizen van oudere bewoners worden opgeruimd. Stel dat een doos met oude kaarten en foto’s in de container verdwijnt."

Verhalen

Gelopen kaarten, de kaarten die echt verzonden zijn, zijn het meest geliefd bij verzamelaars, zo ook bij Pater. ,,Aan het poststempel zie je van wanneer ze zijn en de geschreven tekst en adressering geven achtergrondinformatie. Zo zijn er veel kaarten in omloop van hier gelegerde militairen, campinggasten die het thuisfront berichtten, maar ook van of aan inwoners van Maarn en Maarsbergen.”

Al bladerend door de vele boeken komen de verhalen boven. ,,Kijk hier tante Alie achter de tap van de Grote Bloemheuvel. Als wij op school - het huidige Heeren Hendrik was de Gemeenteschool - ons rapport hadden gekregen, gingen we gelijk naar tante Alie. Van haar kregen we een Kwatta reep.”

Met naam en toenaam benoemt Pater de mensen die op de diverse kaarten staan vereeuwigd, grootouders van een huidige generatie dorpsinwoners, prominenten als de meester van school, de voorganger in de kerk of de tuinbaas van Landgoed Maarsbergen.

Kaarten van winkels

Rien Pater kent de gemeente door en door. Veel kennis wil hij vastleggen in een boek over de middenstand ‘van toen’. Hiervoor is de verzamelaar nog op zoek naar afbeeldingen - foto’s, kaarten - van winkelpanden, of verkopers die langs de huizen gingen. De Kapelweg en Maarnse Grindweg waren destijds dé winkelstraten van Maarn. ,,Een plaatje zegt zoveel meer dan woorden. Ik zal de afbeeldingen scannen zodat mensen ze weer retour kunnen krijgen.”

Rien Pater is bereikbaar via mpater@wxs.nl.

advertentie
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 10 uur geleden
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby gisteren
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel gisteren
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52