Tweede lustrum ‘Honingraat’

8 september 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Winkelcentrum ‘De Honingraat’ bestaat 10 jaar en het mag een groot succes worden genoemd. Maar voor de eerste schop de grond in ging zijn er vele jaren van plannen maken aan vooraf gegaan. Kees Jan Spijker, van 1987 tot 2001 voorzitter van de Ondernemers Vereniging Leersum (OVL), was daar nauw bij betrokken. Met hem blikken we terug op de totstandkoming van ‘De Honingraat’: ,,Dat ging niet zonder slag of stoot, de algemene teneur bij zowel de gemeente als de ondernemers was, dat het ‘trekken aan een dood paard’ was. Leersum zou niet groot genoeg zijn voor een dergelijk boodschappencentrum.’’ Maar de pessimisten hebben ongelijk gekregen.

Winkelcentrum kwam na jaren plannen maken

door Jan Meijer

Kees Jan Spijker herinnert het zich nog levendig: ,,De eerste plannen dateren van halverwege de jaren ‘80. De weilanden aan de Rijksstraatweg ter hoogte van het politiebureau zouden de locatie moeten zijn. Het postkantoor en het huis van Arie van Eck waren de enige bebouwing daar en zouden ervoor moeten verdwijnen. Om de Michaëlkerk zou een muur worden gebouwd met daarop enkele torentjes. De doorgang in die muur werd al ‘Checkpoint Charlie’ genoemd. Het is goed dat dat niet is doorgegaan.’’ Het zou niet het enige plan zijn dat in de prullenbak verdween. ,,In de onderhandelingen die ik daarna namens de OVL voerde, bleek dat er nog weinig draagvlak was. Dat het er uiteindelijk toch is gekomen mag worden toegeschreven aan de vasthoudendheid van toenmalig wethouder Jochgem van Doorn - ik durf gerust te stellen dat het er zonder zijn niet aflatende energie niet was gekomen - en ambtenaar Jan van Hal die met heel veel kennis van zaken de plannen doorzetten. Burgemeester Feith hield zich op een afstand, maar had wel degelijk bovenmatige interesse. Bij elk regulier overleg dat ik als voorzitter van de OVL met haar had, kwam het onderwerp aan de orde. Ik mocht haar bij wijze van spreken dag en nacht bellen.’’

Nadat in de beginjaren ‘90 drie of vier plannen als ‘niet realistisch’ niet verder kwamen dan de prullenbak, werd rond 1995 opnieuw begonnen. Experts van de Kamer van Koophandel, MKB-Nederland en zelfs van het Ministerie van Economische Zaken gaven hun adviezen. Projectontwikkelaar Planoform en aannemer Boers kwamen met een plan onder de werktitel ‘Quadrant’. Nadat ook Albert Heijn - noodzakelijk partner vanwege de levensvatbaarheid - zijn fiat had gegeven kon de bouw beginnen. ,,De volgende fase was het vol krijgen van de winkelpanden. Daar waren wel wat haken en ogen bij, maar dat ging toch redelijk snel. Het betekende wel dat er bijna wekelijks over vergaderd moest worden,’’ weet Spijker.

Spijker prijst de Leersumse ondernemers vanwege de wijze waarop zij zich hebben opgesteld. ,,De ondernemers zijn een voorbeeld geweest van saamhorigheid. Ondanks de grote mate van scepsis die zij nimmer onder stoelen of banken hebben gestoken, werd er nooit actieve oppositie gevoerd. Ik heb daarvoor vaak genoeg de blaren op mijn tong moeten praten om mensen te overtuigen.’’ Tien jaar na dato blijkt dat het niet voor niets is geweest.

advertentie
advertentie