Grenzen verleggen: ‘vlak is het al een opgave’

25 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN - Onafgebroken doorlopen en dat gedurende 98 kilometer in de Alpen. Dat is wat Simon Hoogenkamp gaat doen, als een van de negen Nederlandse deelnemers aan CCC, een van de lopen de Ultra Trail du Mont Blanc op 26 augustus.

door Monique José Timmermans

Van de ultralopen is de Mont Blanc de beroemdste Alpenloop. Deelnemen is niet vanzelfsprekend. Aspirant deelnemers moeten zich kwalificeren door deelname aan andere evenementen en daarna wordt er geloot. Het maximale aantal deelnemers is 1800. ,,Op de dag dat ik in januari de Kilimanjaro ging beklimmen, hoorde ik dat ik was ingeloot en mijn loopmaatje niet.Gelukkig kreeg hij later ook toestemming, we wilden per se samen de uitdaging aangaan.”

Trainen is - ook na de Kilimanjaro-beklimming - nooit gestopt. Elke maand loopt Hoogenkamp wel een afstand van 50 of 60 kilometer, maar dat is nog geen 98 kilometer door de bergen. ,,Op de route door Zwitserland, Frankrijk en Italië zes toppen hoger dan 2000 meter. Het is stijgen en dalen en weer stijgen, totaal 5800 meter omhoog. De afstand is vlak al een opgave, maar met de hoogteverschillen nog meer”, aldus Simon Hoogenkamp. Hij geeft aan dat dalen het zwaarst is. ,,Dat voel je in je bovenbenen.”

Een andere factor is het weer. De paden zijn smal en niet strak geplaveid. ‘s Nachts lopen zal het moeilijkst zijn. ,,We starten om 10.00 uur dus tegen de tijd dat het donker wordt, heb je er al een dag lopen op zitten. Vermoeidheid en de onwennigheid van lopen in het donker zullen het zwaar maken.” De weersomstandigheden zijn ook van invloed. Temperatuursverschillen tussen de dalen en de toppen. Er wordt regen verwacht en hoog in de bergen mogelijk sneeuw. De lopers hebben dan ook een rugzak met basisuitrusting bij zich. Van mutsen en handschoenen tot reservelamp met batterijen en water.

Vorig jaar oktober hebben de twee loopvrienden al een keer de eerste twee toppen uit de route gelopen. ,,Dat viel tegen. We hadden toen geen tijd ingebouwd om te acclimatiseren.” Nu is het duo afgelopen maandag vertrokken om morgen fris aan de start te verschijnen. Ze hopen binnen een etmaal de route af te leggen (maximaal toegestaan 26 uur).

www.ultratrailmb.com

advertentie
advertentie