‘Leer in het Verkeer’ voor jongste verkeersdeelnemers

18 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Wethouder Tim Verhoef heeft vandaag de officiële openingshandeling van ‘Leer in het Verkeer’ verricht bij Peuterspeelzaal ‘t Kwetternest in Amerongen. ‘Leer in het Verkeer’ is een nieuw verkeerseducatief lespakket voor peuters en kleuters. In de komende maanden wordt op een aantal kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een pilot gedraaid met dit nieuwe lespakket. Dit gebeurt in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht (ROV-Utrecht) en in samenwerking met de gemeente.

Spelenderwijs leren

Het lespakket is gebaseerd op nieuwe illustraties van Dick Bruna. ‘Leer in het Verkeer’ biedt peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen een programma waarin kinderen spelenderwijs - door middel van voorlezen, vertellen, praten, zingen, knutselen, spelen en oefenen - worden voorbereid op deelname aan het verkeer. Leermiddelen op straat, in de vorm van stoeptegels en lesborden, ondersteunen de oefeningen die de kinderen op de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen krijgen aangeboden. Zo leren de kinderen - samen met ouders, leidsters en leerkrachten - op een natuurlijke en leuke manier hoe ze zich veilig kunnen gedragen in het verkeer: jong geleerd is oud gedaan.

De proef wordt uitgezet bij vijf instellingen: peuterspeelzaal ‘t Kwetternest in Amerongen, kinderdagverblijf Harlekijn in Leersum, peuterspeelzaal ‘t Hummelhonk en kinderdagverblijf De Trommelaar in Maarn en peuterspeelzaal De Speeldoos in Maarsbergen.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug zorgt voor de plaatsing van de stoeptegels en lesborden. Het ROV-Utrecht verzorgt het lesmateriaal. Een belangrijk onderdeel van de pilot is de evaluatie. Deze vindt plaats onder zowel de leidsters als de gemeente. Na de evaluatie besluit het ROV-Utrecht of de inzet van het lespakket een vervolg krijgt in de regio. ‘Leer in het Verkeer’ is een uitgave van GreenLight Company uit Den Haag.

advertentie
advertentie