Sprookjesachtige sfeer in kasteeltuin

23 juni 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Wie door de kasteeltuin wandelt, waant zich in een sprookje. De serene sfeer van de tuin en de verrassende beelden die overal te ontdekken zijn, maken de tuin deze dagen meer dan een bezoekje waard.

Verrassende beelden te ontdekken

door Marleen Rikkengaa

Een boom met takken van keramiek, heksenmutsen, een kasteel, bijzondere beelden en veel meer is er te zien in de tentoonstelling ‘Herlevend Keramiek’, georganiseerd door het Open Atelier. Jessica Benjamins, keramiste in hart en nieren, heeft samen met Lia Pieters ervoor gezorgd dat de tentoonstelling tot stand is gekomen. Een jaar lang begeleidden ze het maken van de kunstwerken op de scholen, benaderden kunstenaars, gingen op zoek naar materialen en extra werkruimte, stelden de catalogus samen, organiseerden de opening, kortom ze regelden alles wat nodig was om het project te laten slagen. ,,Soms fietste ik ‘s nachts nog naar het Atelier om de keramiekoven aan te zetten’’, vertelt de gedreven Benjamins. ,,Maar we hebben ook veel hulp gehad van allerlei fantastische mensen uit Amerongen die aanboden een avondje te komen helpen.’’ Zelf heeft Benjamins, ondanks het drukke jaar,ook nog de tijd gevonden een kunstwerk te maken voor de tentoonstelling: een koor van zingende ratten.

,,De entourage van de kasteeltuin doet veel met de kunstwerken’’, vertelt Benjamins. In de tuin hangt al een bepaalde sfeer die de kunstwerken nog eens extra tot hun recht doet komen.’’ Ze vindt het dan ook fantastisch dat het kasteel wilde meewerken aan de tentoonstelling die georganiseerd is ter ere van het lustrumjaar van de SkiAm.

Benjamins ontdekte de ‘liefde voor de klei’ toen ze nog in Delft woonde. In 2003 kwam ze naar Amerongen en werd al snel actief bij het Open Atelier. Een paar jaar later werd ze coördinator bij het atelier. Vanuit die rol en haar liefde voor de kunst was zij direct enthousiast toen haar gevraagd werd de tentoonstelling te organiseren. Ze heeft een grote variatie in exposanten voor elkaar gekregen, van schoolkinderen en cursisten tot professionele kunstenaars als Nicolaas van Os, Peter Kaiser, Moniek Vonk en de Italiaan Oscar Hillar.,,Het maakt deze profs niet uit wat er verder staat aan kunst. Het gaat hun vooral om het gevoel en liefde voor de kunst’’, vertelt Benjamins gepassioneerd. ,,Het is ook leuk om de trots te zien van mensen die voor het eerst exposeren.’’

Blijf van de kunst af

Maar er is ook een keerzijde. ,,Veel keramisten durven niet meer te exposeren in de open ruimte, omdat ze veel kunstwerken kapot terugkrijgen. Mensen zitten eraan en het gaat daardoor kapot.’’ Om dit te voorkomen heeft Benjamins op de scholen de kinderen vertelt niet aan de kunstwerken te komen en er niet op te klimmen. ,,Ik heb beloofd aan de keramisten er alles aan te doen om te voorkomen dat er iets kapot gaat. Ik heb er ook vertrouwen in dat het hier in de kasteeltuin kan.’’

Zaterdag 25 juni om half één is de officiele opening van de tentoonstelling. Iedereen is welkom om te komen kijken naar al het fraais dat er in de kasteeltuin staat, soms heel opvallend, soms verscholen tussen de bomen. In de catalogus van de tentoonstelling die in de winkel te koop is kunnen de bezoekers de namen van de kunstenaars opzoeken. Ook is er een individuele kinderrondleiding verkrijgbaar met een echte schatkaart. De tentoonstelling is te bewonderen tot 10 september.

advertentie
advertentie