Themaweekenden en dagje uit

26 mei 2011 om 00:00 Nieuws

De bedoeling van het dagje uit en de themaweekenden is dat alle activiteiten met elkaar verbonden worden. ,,Voor het dagje uit willen de initiatiefnemers, AMON en Amerongen Inspireert, de Overstraat in ‘oude glorie’ herstellen met veel winkeltjes’’, schetst AMON-voorzitter Rein van Ee. ,,Ook De Hof willen we daarbij betrekken, die moet autovrij worden en een mooie uitstraling krijgen, inclusief muziektent.’’ Van Ee geeft aan dat iedereen die wat organiseert in Amerongen zich bij het initiatief kan aansluiten. Het is in die zin dus ook voor alle Amerongers interessant, denkt hij.

Nieuw initiatief van ondernemend Amerongen AMERONGEN - Ondernemend Amerongen wil de extra toeristen, die het kasteel vanaf eind juni naar Amerongen gaat trekken, meer bieden dan het kasteel alleen. Een bezoek aan het kasteel moet een compleet dagje uit worden en daarnaast moeten maandelijkse themaweekenden de toeristen laten zien dat Amerongen een dorp vol activiteiten is.

door Marleen Rikkengaa

Van Ee ziet het al helemaal voor zich. De Fixet verdwijnt uit de Overstraat naar het toekomstige bedrijventerrein, auto’s kunnen geparkeerd worden op het Dorpshuisplein waar geen woningen komen, zo schat hij in, en op een nieuwe groene entree bij Zuylestein. Ook op het bestaand bedrijventerrein is meer parkeerruimte te realiseren. De gemeenteraad behandelt in december een notitie waarin dit opgenomen is, zegt Van Ee. Hij geeft daarmee aan dat de randvoorwaarden, zoals parkeren, die nodig zijn om het dagje uit en de themaweekenden tot een succes te maken, al aardig in kannen en kruiken zijn.

Thema’s

Met de themaweekenden willen de organisatoren aanhaken bij bestaande activiteiten, zoals Open Monumentendag, de Grietmarkt en meer culturele evenementen. Daarnaast willen ze het oude berefestival terughalen naar Amerongen en de fietstochten van Fiets d’r Uit nieuw leven inblazen. ,,Verder staan er thema’s als een wildweekend, een winterfeest, en een wijn- en bierweekend op het programma’’, vertelt Wilma Huisjes van La Baronne, die aangeschoven is en actief meewerkt aan de totstandkoming van de themaweekenden. ,,We roepen de verenigingen in het dorp op om ook mee te doen. Zij kunnen een helpende hand bieden bij de organisatie van de themaweekenden en daarmee geld verdienen om de verenigingskas te spekken. Het dagje Amerongen krijgt een eigen website met agenda, waarop mensen ook activiteiten kunnen boeken, zoals een entreekaartje voor het kasteel, of een etentje in de brasserie van het hotel dat in het oude gemeentehuis moet komen.

Zondagopenstelling

Nog een punt dat Van Ee aanhaalt, en van groot belang is voor het slagen van zowel de dagjes uit als de themaweekenden, is zondagopenstelling van de winkels. ,,De AMON laat het er niet bij zitten, dat de winkels niet open mogen op zondag en de galeries wel. Wij willen proberen ontheffing te krijgen voor de maandelijkse themaweekenden. Wethouder Roy Pamboer staat hier op zich positief tegenover’’, betoogt Van Ee. Maar de organisatoren wachten hier niet op.

Het eerste themaweekend is al van 27 tot 29 mei. Thema is ‘Oude Historie’, met activiteiten als een tabaksbladeren-wandelroute, oud-Hollandse spelen in de winkels, de atelierroute door het oude dorp, de toneelvoorstelling Van menuet tot rap in de kasteeltuin, diverse exposities en oldtimers bij de rotondes op de N225.

advertentie
advertentie