Drukkerij De Jong bestaat 75 jaar

26 mei 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,De huidige tijd vraagt veel creativiteit van ondernemers, en dat geldt zeker ook voor de drukkerswereld”, zeggen Gerard en Herman de Jong. De twee broers vormen samen de directie van De Jong Driebergen BV, de bekende drukkerij en kantoorvakhandel aan de Traaij 5-7. Komende zondag 29 mei bestaat deze onderneming 75 jaar. De creativiteit die volgens de broers momenteel noodzakelijk is vanwege de economische crisis, was ook bij de start van het bedrijf een absolute voorwaarde. Hun vader, Gerke de Jong, richtte het bedrijf op in 1936, middenin de crisistijd. Ondanks deze moeilijke omstandigheden wist hij de zaak in korte tijd tot bloei te brengen.

Onderneming blijft zich vernieuwen

door Jan de Beer

De uit Kampen afkomstige Gerke de Jong, telg uit een oud drukkersgeslacht, had zich in 1936 in Driebergen gevestigd om daar zijn eigen grafisch bedrijf van de grond te tillen. In een pand aan de Bosstraat, de garage van rijwielhandel Tukker, startte hij zijn zaak. Vrijwel tegelijkertijd begon hij, om klanten te werven, een eigen lokale krant uit te geven. Het ‘Stichtsch Nieuws- en Handelsblad’ bestond in die beginperiode uit slechts één blad waarvoor hij zelf de artikelen schreef. De uitgave van dit nieuwsblad leverde zijn drukkerij niet alleen bekendheid op maar zorgde ook voor een flinke toename van het handelsdrukwerk. Zijn bedrijf begon te floreren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de krant door de Duitse bezetter verboden, maar na de oorlog verscheen deze weer onder een nieuwe naam: Stichtse Courant. Ook de groei van het drukkersbedrijf kon worden voortgezet en ging zelfs zo voorspoedig dat naar een ruimer onderkomen moest worden gezocht. In 1948 werd na een grondige verbouwing het pand Traaij 7 betrokken en kon naast de drukkerij ook een kantoorvakhandel worden geopend. Nieuwe investeringen volgden en steeds meer medewerkers vonden een plaats. In 1977 trad Gerke de Jong terug en droeg de directie over aan zijn zoons Gerard en Herman. Maar ondanks dat hij wat meer afstand nam, bleef hij het reilen en zeilen van het bedrijf tot op hoge leeftijd volgen. In 1999 is Gerke de Jong op 95-jarige leeftijd overleden.

Vanaf het moment dat zij in 1977 de directie gingen vormen, hebben Gerard en Herman de onderneming in de geest van hun vader verder uitgebouwd. In 1978 werd het nevenliggend pand Traaij 5 eigendom van De Jong Driebergen BV. De panden 5 en 7 werden samengevoegd en in 1980 in gebruik genomen. In 1992 is de boek- en kantoorvakhandel rigoureus verbouwd en gemoderniseerd. Bovendien werd het bedrijf in 2002 nog eens uitgebreid met de overname van drukkerij Print 81 in Doorn.

Ook wat betreft moderne druktechnieken heeft de firma De Jong steeds de vinger aan de pols gehouden. De toepassing van de computer, waarvan al sinds de jaren tachtig sprake was, is telkens verder geïntensiveerd. De voortdurende vernieuwingen in de drukkerij vonden een voorlopig hoogtepunt in 2008, toen met de aanschaf van de Heidelberg Suprasetter en de Heidelberg Printmaster de paradepaardjes werden binnengehaald op het gebied van het ‘Computer-to-Plate-principe’. Met deze geavanceerde machines wordt drukwerk geleverd met een uitzonderlijk heldere kwaliteit.

Deze moderniseringen zijn volgens Gerard en Herman ook noodzakelijk om tijdens de economische crisis die nu al enige jaren duurt, de zaak gezond te houden. ,,Er is overal in de drukkerswereld sprake van een moeilijke situatie”, zeggen ze. ,,Veel drukkerijen zijn al ter ziele gegaan. Wij zijn altijd tamelijk voorzichtige ondernemers geweest, maar hebben er wel steeds voor gekozen om uitstekende kwaliteit te leveren en daarvoor investeringen te doen. We kunnen het nog steeds goed volhouden, maar je moet wel telkens je creativiteit aanboren en ook soepel kunnen zijn bij offertes. De indruk dat wij vanwege onze kwaliteit prijzig zijn, klopt daarom al lang niet meer.”

Het was om economische redenen, waaraan ook de gemeentelijke herindeling ten grondslag lag, dat de Stichtse Courant vorig jaar werd overgedragen aan de BDU. Eveneens om economische redenen werd in 2009 een uitgebreide webshop voor de kantoorvakhandel in het leven geroepen. Over enkele weken zal tevens voor de drukkerij een webshop operationeel zijn. Via het adres www.drukwerkdienstenonline.nl kan men dan thuis vanuit de leunstoel drukwerk bij de firma De Jong bestellen. ,,Mede dankzij deze toepassingen kunnen we, ook na 75 jaar, nog steeds volop blijven meedraaien”, aldus Gerard en Herman de Jong.

advertentie
advertentie