Minder geld voor jeugdzorg

Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Er dreigt chaos in de jeugdzorg!’’ Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) wond er maandagavond geen doekjes om. In het politiek café van haar partij sprak ze over de hulpverlening voor jongeren, die van de provincies naar de gemeenten wordt overgeheveld. ,,Tegelijk met die nieuwe taken wordt er een bezuiniging over de schutting van de gemeente gegooid’’, aldus de voormalige nieuwslezer, die zich ondubbelzinnig tegen die financiële aderlating verzette.

Jongeren 2011: hockey, viool en comazuipen

door Michiel Schaaij

Om de jeugdzorg met minder geld goed te kunnen oppakken, moet ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug op zoek naar het ei van Columbus. Wethouder Elisabeth van Oostrum is daarbij niet te benijden. Jongerenproblemen zijn er in de Heuvelrugdorpen genoeg, realiseert Van Oostrum zich. Ze spelen hockey en viool, maar vaak blijft het daar niet bij. In vergelijking met andere gemeenten, signaleren onderzoekers bovenmatig veel depressieve klachten en problematisch alcoholgebruik. Naar schatting 10 tot 15 procent van de Heuvelrugjongeren zit in moeilijkheden, wist Vitras/CMD-directeur Ella van Lingen te melden. Om die problemen aan te pakken, moet Van Oostrum zich een weg banen door een oerwoud van organisaties. Om dat te illustreren, was het bovenzaaltje van bourgonderie De Reiziger maandag volgepakt met deskundigen, die elk vanuit een eigen gezichtspunt hun licht over de jeugdzorg lieten schijnen. Van hielprikje tot verslavingszorg eisen organisaties, zorgnetwerken en samenwerkingsverbanden hun rol op. Die versnippering maakt overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten er niet eenvoudiger op.

Van Oostrum maakt zich bovendien zorgen over het nieuwe Centrum voor Jeugd en Gezin, dat laagdrempelige opvoedhulp aanbiedt. ,,Het CJG is met veel verf opgezet, maar komt nog niet op gang’’, aldus de wethouder. Ouders zijn geneigd om officiële instanties te mijden, omdat ze de bureaucratie vrezen en niet in dossiers terecht willen komen. Particuliere hulpverlening is daarom de trend en bij de Opvoedpoli loopt het wél storm. Het bedrijf werft zijn klanten onder het motto: ,,We zijn het kastje èn de muur’’. De beste manier om dikke dossiers te voorkomen, blijft echter preventie. ,,We moeten stimuleren, dat mensen in de buurten weer iets met elkaar hebben. Dat voorkomt problemen’’, aldus Van Oostrum. Ook welzijnsorganisatie Welnúh voert de voorzorg hoog in het vaandel. ,,Investeer in preventie om zwaardere hulpverlening voorkomen’’, zo hield jongerenwerker Francine Launspach de politiek voor. Ze oogstte instemming van D66- fractieleider Jan Willem Eggink. ,,Niets is zo duur als een crimineel’’, zei hij.

Een tegendraads geluid kwam maandagavond van Leo Rutjes, directeur van een landelijk instituut voor jongerenparticipatie. Hij verwacht dat jongeren beter af zijn, als de jeugdzorg lokaal wordt aangestuurd. Met de donkere financiële wolken valt het best mee, vindt Rutjes. De bezuiniging vormt maar een klein deel van de zak geld die naar de jeugdzorg gaat. ,,Als de gemeenten het slim aanpakken, kunnen ze er zelfs geld aan overhouden’’, betoogde hij.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47