Een collectief vormen en netwerken

Nieuws

HEUVELRUG - ,,Samenwerken, daar draait het allemaal om bij Zakelijk Heuvelrug. Of dat nu is met de lokale politiek, of met bedrijven onderling. Daarom is het belangrijk dat wij er zijn”, aldus kersverse voorzitter Paul Blom. Sinds een maand is Blom voorzitter van Zakelijk Heuvelrug, de belangenbehartiger van het midden- en kleinbedrijf op de Utrechtse Heuvelrug en bovendien netwerkclub voor lokale ondernemers. Hij vertelt samen met bestuurslid Ingeborg van Schuppen over het Heuvelrugse bedrijvencollectief.

Bestuur Zakelijk Heuvelrug bruist van ambitie

,,Voor de herindeling was het vooral een club voor Driebergse bedrijven. Sinds 2006 hebben we geprobeerd, onder aanvoering van toenmalig voorzitter Frans Copini, om het Heuvelrugbreed te trekken. Dat is aardig gelukt. In 2006 waren er zo’n 50 leden, nu 175”, aldus het tweetal. Volgens de Driebergse ondernemer Paul Blom is Zakelijk Heuvelrug iets anders dan de ondernemersverenigingen in de verschillende Heuvelrugdorpen. ,,De ondernemersverenigingen in de dorpen zijn lokaler dan wij. Dat komt omdat daar vooral winkeliers bij aangesloten zijn. Die winkels bedienen de markt in de dorpen waar ze gevestigd zijn. Zakelijk Heuvelrug is meer een club voor het bedrijfsleven op de Heuvelrug.”

Volgens de nieuwe voorzitter is het belangrijk dat ondernemers elkaar vinden in een lokale bedrijvenclub. ,,Wij zijn er om een collectief te vormen, bijvoorbeeld richting de gemeente. Een voorbeeld hiervan is de onveilige verkeerssituatie op de N225 (Hoofdstraat) in Driebergen. Er zijn veel bedrijven gevestigd aan deze weg. Na het dodelijke ongeval, vlak voor de jaarwisseling, hebben wij meegepraat over de verkeersituatie daar. Wij kunnen als Zakelijk Heuvelrug in dergelijke gevallen een krachtig signaal afgeven omdat wij een grote achterban hebben. “

Een andere peiler in het bestaansrecht van Zakelijk Heuvelrug is het netwerken. Van Schuppen: ,,Eens per maand organiseren we een netwerklunch. Daar komt dan ook altijd een interessante spreker. De ondernemers die daar komen, ervaren het als heel nuttig. Er worden veel contacten gelegd en er ontstaan veel zakendeals op deze netwerkbijeenkomsten. Vier keer per jaar organiseren we een groter netwerkevenement. Een mooi voorbeeld van een groot evenement dat wij organiseren, is het symposium Duurzaam en Retail, dat samen met de Heuvelrug Beursvloer op donderdag bij Scholengemeenschap Maarsbergen werd gehouden.”

Toekomstwensen hebben Blom en Van Schuppen zeker voor Zakelijk Heuvelrug. ,,We willen doorgroeien naar een ledenaantal van 200 tot 250 leden. Daarnaast willen we graag meer variatie in ons ledenbestand. Hoe meer sectoren we vertegenwoordigen, hoe beter de bedrijven uit verschillende sectoren via ons kunnen samenwerken. Toerisme is bijvoorbeeld belangrijk op de Heuvelrug. We zouden daarom graag meer leden uit de recreatie- en toeristensector aan ons willen binden. “

Als het gaat om het ondernemersklimaat in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is er volgens voorzitter Blom nog een wereld te winnen. ,,Fysieke groei van bedrijven wordt te vaak belemmerd. Bedrijven die door willen groeien, lopen vaak tegen muren op bij het aanvragen van vergunningen. Dat levert economische schade op. In 2009 heeft de gemeenteraad afgesproken dat de lokale economie, waar het kan, wordt gestimuleerd. Waarom wordt er dan een marketingbureau uit Bunnik ingehuurd om een marketingplan te schrijven voor de toeristische sector? Ik geloof best dat dit volgens de regels is gegaan, maar er had ook eerst binnen de gemeentegrenzen gekeken kunnen worden naar een lokale partner. Dan hou je de tonnen op de Heuvelrug.” Van Schuppen vult hem aan: ,,De samenwerking tussen de gemeente en ondernemers is verbeterd maar kan nog beter.” In de nabije toekomst ziet Van Schuppen een mooie mogelijkheid om de samenwerking tussen de gemeente en de ondernemers te verbeteren. ,,Wij hopen dat er bij het zoeken naar een bestemming voor de oude gemeentekantoren aan lokale bedrijven wordt gedacht en dat de gebouwen niet zonder meer op Funda terecht komen. Samen moeten we naar mooie oplossingen zoeken.”

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 1 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 11 uur geleden