Kleurrijk landschap op doek

Nieuws

MAARN - Tijdens het festival ‘Kunst: Overal op de Heuvelrug’ staat in Maarn zaterdag de expositie van beeldend kunstenares Angela van Iersel op het programma. In de workshopruimte van Joli Cadeau aan de Tuindorpweg is haar werk te zien van 13.00 tot 17.00 uur en ligt materiaal klaar voor de kinderen om een eigen doek te schilderen (€5,-). Uiteraard is de kunstenares zelf aanwezig om toelichting te geven.

Expositie en schilderen voor kinderen

door Monique José Timmermans

Van Iersel heeft zich in haar werk toegelegd op het weergeven van landschappen, kleur speelt daarbij een belangrijke rol. ,,Aan de kleur zijn mijn schilderijen te herkennen, meer dan aan mijn schilderstijl”, vertelt de kunstenares. Het zijn vaak warme kleuren geel en rood, gecombineerd met groen. Of juist koele blauwtinten. De verf combineert Van Iersel vaak met zand. ,,Het effect van zand is nooit te voorzien, een verrassing als je het overvloedige zand afschud nadat de verf is gedroogd. Zand geeft een extra lichtweerkaatsing in het schilderij.”

De kunstwerken zijn uit verschillende lagen verf opgebouwd, zoals de aardlagen in de Grand Canyon. Ze worden in diverse technieken gemaakt: olieverf, acrylverf en aquarelverf eventueel vermengd met zand en ander materiaal. De intensiteit van de kleur en de dikte en de huidlaag van de verf zijn bijzondere aspecten van haar werk.

Het beeld is de ene keer realistisch, de volgende keer meer gebaseerd op herinnering en fantasie. ,,Daarin bestaat een wisselwerking. Het een is ook weer een inspiratiebron voor het ander en vormt daarmee een basis van waaruit ik schilder.”

Van beide zijn voorbeelden te zien op de expositie in Maarn. Zo hangt er werk in blauw, wit en goudtinten waarbij het landschap als het ware zweeft in het universum, naast landschappen die hun oorspong vinden in beelden van landschappen gezien vanuit de trein of tijdens wandelingen. ,,Die indrukken moeten eruit.”

Naast het schilderen geeft Van Iersel ook les. Vanuit haar atelier in Woudenberg is ze verbonden aan verschillende lesprojecten in die gemeente, maar ook bij Maarn Wijzer is ze wekelijks actief met een schildergroep.

Met een eerste graads bevoegdheid als docent handvaardigheid en kunstgeschiedenis is zij gespecialiseerd op volwassenenonderwijs. ,,Toch heb ik ook steeds meer groepjes met kinderen, bijvoorbeeld vanuit basisscholen. Dat vraagt een andere benadering, maar is ook heel leuk."

In 2009 is Van Iersel genomineerd voor de Syrlin Kunstpreis in Stuttgart. Dat leverde exposities op in het buitenland.

De reden om deel te nemen aan Kunst: Overal op de Heuvelrug, voorheen Festival van het Landschap, is voor Angela van Iersel juist de relatie tussen kunst en het landschap. En daarmee is zij de enige deelnemer uit Maarn. ,,Weinig kunstenaars leggen zich volledig toe op landschappen.”

Haar werk hangt op dit moment ook in SBI, Zonheuvel in Doorn (tot 6 juni) en in het Cultuurhuis op de Bovengalerij in Doorn (tot 10 juni).

Atelier: Nijverheidsweg 54, Woudenberg. E-mail: angela@sonnenglanz.net.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 30 minuten geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 36 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24