Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Gezocht: exploitant voor sport en cultuur

12 mei 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM/DOORN - Een fraai ogend cultuurhuis bouwen, is één ding. Om die accommodatie vervolgens kosteneffectief te beheren, is een heel andere kwestie. Overal in het land worstelen gemeentelijke overheden met de exploitatie van hun cultuurhuizen. ,,Het recept dat tot succes leidt is nog niet gevonden’’, verzucht het college in een brief aan de gemeenteraad.

Cultuurhuizen blijven zorgen-kindjes

door Michiel Schaaij

De perikelen rond cultuurhuis De Binder in Leersum en sporthal Steinheim in Doorn zorgen voor een financiële domper. Als de gemeente het beheer zelf blijft uitvoeren, moet wethouder Bert Homan van financiën rekening houden met fikse een structurele kostenpost. Dat is niet de bedoeling, vindt het college, dat bovendien de vraag opwerpt of het exploiteren van beide accommodaties wel tot de kerntaken van de gemeente behoort. Kennelijk is de vraag stellen hetzelfde als hem beantwoorden. Burgemeester Frits Naafs zegt te streven ,,naar een snelle oplossing voor het toekomstige beheer van genoemde panden’’. Het college is dus op zoek naar externe exploitanten. Om te voorkomen dat De Binder en Steinheim in commerciële handen vallen, moeten de ideale partners ,,blijk hebben gegeven van een zekere maatschappelijke betrokkenheid’’. Van belang is verder, dat toekomstige beheerders zich aan gemaakte afspraken met gebruikers dienen te houden. De brief aan de gemeenteraad somt een reeks voorwaarden op. Met de eis dat geïnteresseerde partijen ,,financieel niet al te sterk op de gemeente mogen leunen’’, wil het college voorkomen dat armlastige subsidie-ontvangers zich in de aanbesteding mengen.

Om de inschrijving toch aantrekkelijk te maken, houdt de gemeente potentiële kandidaten een kluifje voor. Het college ziet een gezamenlijke concessie voor De Binder en Steinheim als een goed lokkertje. Bovendien stelt het college kandidaat-exploitanten een zak met geld in het vooruitzicht. In de begroting van de Utrechtse Heuvelrug wordt voor De Binder en Steinheim samen een bedrag € 84.000 genoemd. Dat geld mag de nieuwe exploitant jaarlijks op zijn rekening laten bijschrijven, als hij aan de verlangens van de gemeente tegemoet komt. Inmiddels zwaait Naafs met een lijst van geïnteresseerden, die graag over de exploitatie van De Binder en Steinheim willen praten. De aanbestedingsprocedure loopt tot eind juni en de nieuwe exploitant zou op 1 september van start kunnen gaan.

advertentie
advertentie