Vogelwacht blijft dichtbij huis

Nieuws

DOORN - Vogelwacht Doorn/Driebergen gaat haar excursiebeleid meer toespitsen op de drukke weekendagenda’s van haar belangstellenden. Altijd al in kleine groepjes van tien deelnemers per gids, maar nu alleen halve dagen én in de omgeving. Dat bespaart autokilometers. De excursies blijven gratis - op de gedeelde benzinekosten na.

Alleen nog excursies in midden Nederland

door Kees de Kroon

,,Er zijn de laatste jaren zoveel mooie natuurgebiedjes aangelegd in onze achtertuin, die ook interessant zijn voor vogels’’, zegt Doornaar Sjef ten Berge. Hij is een van de drie lokale gidsen van Vogelwacht Utrecht. ,,De natuuringrepen in de Amerongse Bovenpolder, aan de westkant van de Veerweg, maar ook de Eempolders, Moersbergen en Bornia Heidestein zijn rijke vogelgebieden geworden.” Het komend halfjaar gaat de Vogelwacht al die bezoekwaardige terreinen in Utrecht op haar website toelichten (www.vogelwachtutrecht.nl).

Naast vogelbescherming is vogelstudie het belangrijkste doel van de Vogelwacht. Met een vriend heeft Ten Berge in 2009 meer dan dertig vogelsoorten in hun territoria van Landgoed Moersbergen in kaart gebracht. Een twaalftal massabewoners (als wilde eend, merel, houtduif, merel, mezen) daarvan uitgezonderd. In een gedegen artikel zijn de resultaten in de laatste uitgave van het verenigingsblad ‘de Kruisbek’ gepubliceerd.

,,Met excursies op maat kun je je kennis goed opfrissen’’, verduidelijkt de ervaren gids. ,,We streven er altijd naar om een groepje uit beginnende en meer ervaren vogelaars samen te stellen. Onderweg leren we van elkaar. Als we met de auto gaan, hebben we onderling contact met portofoons’’. En in een tussenzin: ,, de auto is eigenlijk een ideale schuilhut.’’ Ieder keer is anders en steeds weer verrassend. De combinatie van beweging én geluid in de openlucht beklijft zoveel beter dan al die prachtige plaatjes en geluidsopnames die je binnenshuis kunt bestuderen. ,,Vanzelfsprekend nemen we naast vogels kijken ook paddestoelen, planten en bloemen mee”, vult de gepensioneerde leraar biologie aan.

De excursies, één per maand, worden in ‘de Kruisbek’ aangekondigd. Voor Doorn/Driebergen worden er nog drie voor de zomer georganiseerd. Twee (22 mei en 18 juni) ‘s morgens - altijd vertrek om 8 uur - naar een uiterwaardengebied en een weidegebied en één ‘s avonds om 22.00 uur (vrijdag 8 juli Leusderheide). Opgave dient vooraf te geschieden bij Els Jonker (0343-518941). Volledigheidshalve voegt Sjef er nog aan toe, dat warme kleding gewenst is. ,,je kunt zeker vanaf de herfst beter iets teveel aan hebben dan te weinig, want drie uur in het veld is veel meer dan een uurtje wandelen. Uiteraard mag de veldkijker niet vergeten worden’’ . Ervarenderwijs merkt Sjef dat de veldkennis bij zijn publiek gestaag groeit, niet in het minst vanwege het leereffect in de echte praktijk.

Voor meer informatie sjef.tenberge@net.hcc.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47