Driebergse stelt hondenpoepprobleem ludiek aan de kaak

5 mei 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Poep op de stoep staat landelijk in de top vijf van ergernissen van bewoners. Al jaren wordt nagedacht over oplossingen, van hondenpoepschepjes tot uitlaatveldjes en bakken met hondenpoepzakjes op elke straathoek. Beeldend kunstenares Verena op ten Noort uit Driebergen grijpt de gelegenheid aan om tijdens het festival ‘Kunst: overal op de Heuvelrug’ dit hot issue op een ludieke wijze onder de aandacht te brengen van bewoners en van hondeneigenaren en wellicht zelfs een oplossing te bieden voor het hondenpoepprobleem.

Verena op ten Noort: ,,Ik werd geïnspireerd door het poepprobleem toen ik voor de zoveelste keer een kind bij een school in de poep zag trappen. Uit navraag in de buurt en bij de gemeente bleek de aanwezigheid van hondenpoep op de stoep een serieus probleem in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Kunst lijkt mij bij uitstek een goede manier om maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht te brengen en mensen bewust te maken van het probleem. Ik zie mezelf als het ware als een moderne nar die een maatschappelijk probleem op een andere manier onder de aandacht brengt, zonder last van allerlei heilige huisjes.’’

Het project ‘Poep op de stoep’ bestaat uit verschillende onderdelen. De campagne onder, het motto “Doe me een lol en stap zelf eens in die drol”, begint op 9 mei met een vlaggetjesactie, waarmee inzichtelijk wordt gemaakt wat het poepprobleem inhoudt. Kinderen en ouders van twee Driebergse basisscholen, CBS Coolsma en de Zonheuvel, krijgen op die dag biologisch afbreekbare vlaggetjes uitgedeeld, die ze in echte hondendrollen kunnen steken. Het is de bedoeling dat zij daarvan een foto maken en opsturen naar info@verenaoptennoort.nl. De foto’s worden vervolgens geplaatst op de website van Verena op ten Noort (verenaoptennoort.nl) en op de site van de hondenstrontbond.nl.

Op 18 mei volgt een ludieke actie in de vorm van een Performance Art. De beeldend kunstenares speelt samen met ondermeer burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, prof. dr. Frans van Knapen, specialist veterinaire volksgezondheid, de leerlingen van de Zonheuvel en Coolsma (zo’n 120 kinderen in het totaal) en enkele andere VIP’s, tweemaal een korte voorstelling met de naam “Poep op de stoep”. Tijdens de Performance wordt de Nationale Bond Tegen Hondenstront opgericht.

Verena op ten Noort: ,,We willen er een leuke, grappige voorstelling van maken, met een serieuze ondertoon. En we proberen een oplossing te bieden voor het probleem. Want niet alleen is poep op de stoep vervelend voor heel veel mensen, het is ook nog eens een gevaar voor de volksgezondheid, voor mens én dier. Poep komt namelijk niet alleen voor op de stoep, maar je ziet het ook geregeld in de buurt van plekken waar kinderen spelen en waar andere honden uitgelaten worden. Komen die in aanraking met hondenpoep, dan kunnen ze daar zelfs ziek van worden door besmetting met de toxocara spoelworm.’’

Poep op de stoep wordt op woensdag 18 mei tweemaal opgevoerd. Om 11.00 uur in de Coolsmalaan en om 11.45 uur in de Cordesstraat (kinderspeelplaats) in Driebergen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie