Oud-bestuursleden Stedenband steunen internationaal beleid

21 april 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De discussie die dit voorjaar in de gemeenteraad is gevoerd over de wenselijkheid om als gemeente het initiatief te nemen voor internationale samenwerking is gesloten. Op 31 maart heeft gemeenteraad gekozen voor een faciliterende rol van de gemeente: een rol waarin de gemeente zelf geen initiatieven ontplooit, maar wel de internationale betrokkenheid van de inwoners mogelijk maakt. Jef Helmer en Juul Mostert, oud-bestuursleden van de inmiddels opgeheven Stichting Stedenband Driebergen-Semily die met succes tal van initiatieven op het gebied van internationale samenwerking tot stand heeft gebracht, staan helemaal achter dit besluit.

door Katka Kolmas

Jef Helmer, voorzitter en boegbeeld van de jumelage, is blij dat de gemeente zich heeft uitgesproken voor een vorm van internationale samenwerking, al is het dan in een passieve rol. ,,Het is goed dat de gemeente voorwaarden schept om contacten te leggen en de horizon te verbreden. Gemeentelijke participatie in internationale samenwerking is vaak vereist om in aanmerking te komen voor allerlei Europese subsidies.” Dat de gemeente voor een passieve rol kiest, vindt hij geen bezwaar: ,,Het initiatief moet vanuit de burgers zelf komen. In onze gemeente ontstaan tal van kleinschalige initiatieven en die groeien soms uit tot landelijke en zelfs internationale projecten,” aldus Helmer.

Juul Mostert geeft als voorbeeld een project van een aantal mensen die zich hebben verenigd in de Driebergse Stichting Via Egnatia. ,,Zij stellen zich ten doel een oude Romeinse weg die van Albanië naar Istanbul loopt, te ontwikkelen, te markeren en te beschrijven als wandelpad. Gaandeweg ontstaat uit zo’n project ook veel economische bedrijvigheid langs die weg, die ooit door iemand ‘a way to connect’ is genoemd. Het is een project over verbinding en uitwisseling, waar gaandeweg niet alleen mensen, maar ook volken, landen en regeringen bij betrokken raken.”

In het besluit van 31 maart heeft de raad vastgelegd dat de gemeente de internationale betrokkenheid van de inwoners zal faciliteren, dat het college eenmaal per jaar verslag zal doen van alle activiteiten aan de raad en inwoners, en dat de raad het college zal adviseren een collegelid het aandachtsveld internationale betrokkenheid in portefeuille te geven. Zo wordt elk jaar door de gemeente een dag georganiseerd voor groeperingen die internationaal bezig zijn en kunnen groeperingen die in het kader van internationale samenwerking Driebergen bezoeken een beroep doen op de gemeente.

De leden van de Stichting Stedenband zijn na het opheffen van de jumelage als goede vrienden uit elkaar gegaan. Ze hebben altijd veel plezier gehad samen. Het bestuur ging bijvoorbeeld elk jaar op eigen kosten naar Semily om plannen te smeden en inspiratie op te doen. De Stedenband heeft hen persoonlijk verrijkt. Helmer en Mostert staan nog even stil bij de invloed die de Stedenband heeft gehad. Helmer: ,,Die invloed kun je niet meten, maar het is wel een enorme stimulans geweest voor allerlei activiteiten. Bovendien wordt je blik breder, je leert verder te kijken dan je eigen dorp en situatie. En je leert een ander land goed kennen, beter dan alleen als toeschouwer of toerist. Mostert: ,,De stedenband heeft veel groepen met elkaar in contact gebracht. Daar kwamen niet alleen economische initiatieven uit voort, maar ook persoonlijke vriendschappen.”

Beiden betreuren het dat de Nederlandse Stichting Stedenband als faciliterend bestuur om allerlei uitwisselingsintiatieven mogelijk te maken geen tegenhanger had in Tsjechië. Alles liep daar via het gemeentehuis. Toen de nieuwe burgemeester in Semily in 2008 als eis voor verlenging van de stedenband stelde dat er dan ook in Semily een ‘burgerbestuur’ zou moet komen bleek daar onvoldoende motivatie voor te bestaan. ,,Jammer, maar we snappen best dat burgers in Semily andere zaken aan hun hoofd hebben. Het was een goed initiatief dat na de omwenteling in 1990 zeker zinvol was, maar je moet ook durven stoppen als het draagvlak versmalt’’, aldus Mostert en Helmer.

advertentie
advertentie