Geen Zomerfair in arboretum

21 april 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - De Zomerfair in het Von Gimborn Arboretum wordt geannuleerd. Dat heeft de gemeente na overleg met de provincie en de milieudienst besloten. In december zorgde een Winterfair in het arboretum voor irritatie bij bewoners van het buurtschap Palmstad. Bedrijven aan de Velperengh hadden veel last van foutparkerende bezoekers.

Hogere eisen aan evenement in stiltegebied

door Michiel Schaaij

De organisatie van evenementen in het Von Gimbornpark ligt gevoelig, want het terrein bevindt zich in stiltegebied. De gemeente gaf toestemming voor de Winterfair, maar ging daarbij in de fout. Het college verleende een evenementenvergunning, terwijl voor het organiseren van activiteiten in stiltegebied een milieuvergunning nodig is. De eisen die de milieudienst daaraan stelt, zijn aanzienlijk hoger. Het is nog niet bekend of ook andere evenementen in het arboretum worden afgelast. De website van het natuurpark stelt een ,,wervelend arboretumjaar met veel educatieve, culturele en vooral gezellige evenementen’’ in het vooruitzicht. Maar volgens de provincie wordt onderzocht, op welke manier het arboretum rekening met het stiltegebied moet houden. Volgende maand vormt het park tweemaal het decor voor een opera uit het festival ‘Kunst: Overal op de Heuvelrug’. In augustus is de provincie één van de sponsors van een grootschalig evenement in het arboretum. In het kader van de Vrede van Utrecht staat dan de 100% Buitendag op het programma. De vorige editie van deze cultuurdag vond plaats bij Huis Doorn en trok volgens de organisatie zo’n 5500 bezoekers.

Het arboretum was eigendom van de Utrechtse universiteit, maar die wilde van het park af. Vorig jaar verkocht de universiteit het bomenpark voor één euro aan de Stichting Von Gimborn Arboretum. Naar verluidt kreeg de nieuwe eigenaar bovendien een bruidsschat van € 650.000. Evenementen helpen de stichting om de exploitatie van het park ook in de toekomst rond te krijgen.

advertentie
advertentie