‘De Traaij zal weer gaan bruisen’

14 april 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Er is volop beweging op de Traaij, men heeft een vertekend beeld geschetst.” Han Roeten en Hans van Vugt, respectievelijk de nieuwe voorzitter en de nieuwe vice-voorzitter van Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC), zijn het totaal niet eens met de tamelijk negatieve berichten die de laatste weken zijn verspreid over de situatie op de Driebergse winkelstraat.

ODC: ‘Het gaat soms om kleine details’

door Jan de Beer

Omdat er om verschillende redenen meerdere winkels werden gesloten is de indruk gewekt dat het bergafwaarts gaat met de Traaij. Maar volgens de beide heren klopt daar niets van: ,,Er is momenteel enige leegstand, maar er zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen en heel veel ideeën voor activiteiten.”

Als voorzitter en vice-voorzitter vormen Roeten (eigenaar van een kledingzaak) en Van Vugt (voormalig slijter) de ‘top’ van het nieuwe ODC-bestuur dat recentelijk is samengesteld. Met grote gedrevenheid ontvouwen zij de plannen die er zijn en geven ze een toelichting op de huidige situatie. ,,Als bij een bedrijf een vacature moet worden opgevuld, valt de lege stoel veel minder op dan de lege ruimte die er bij het vertrek van een winkelier ontstaat”, zegt Han Roeten. ,,Maar in beide gevallen is er sprake van een tijdelijke situatie.” Door een samenloop van omstandigheden zijn er meerdere winkels gesloten op de Traaij, maar volgens Roeten en Van Vugt zit er ‘grote beweging’ in de leegstand. ,,Er zijn diverse ontwikkelingen gaande”, zeggen ze. ,,Drankenspecialist Rogier de Mol gaat zich aan de Traaij vestigen, bij Barney’s Place en bij de Fortis-bank gaat er iets gebeuren, boekhandel Baas is met de winkelruimte die er naast ligt bezig, bloembinderij Elenbaas is naar de Traaij verhuisd en in dat zelfde gebouw heeft zich ook een nieuwe kapper gevestigd.

Er gebeurt dus van alles. Maar een lege etalage geeft natuurlijk een verkeerd beeld. Dat zou anders moeten. Want bij de huidige zestig leden van de ODC zit veel enthousiasme om de Traaij weer met nieuw elan te laten bruisen.”

Dat enthousiasme blijkt duidelijk uit de enorme lijst van mogelijke activiteiten die het nieuwe ODC-bestuur heeft opgesteld. Daarmee kan worden ingehaakt op allerlei bestaande festiviteiten, maar ook kunnen nieuwe festiviteiten in gang worden gezet. De ideeën variëren van een openlucht-modeshow en een kunstbeurs tot het ‘langste brood van Nederland’ en een sportpresentatie. ,,Straks rond Pasen hebben we natuurlijk weer Paashazen op de Traaij en met Moederdag worden kleurplaten verspreid”, melden Roeten en Van Vugt. ,,Maar ook bij allerlei andere gelegenheden willen we actief zijn, zoals: Halloween, Dierendag, Monumentendag, de Woonbeursdagen en de Dag van de Popmuziek. We denken aan een Vakantie Promotie en een Winter Promotie en ook rond de Avondvierdaagse en de 3-Bergenloop kunnen we activiteiten organiseren.”

Volgens Roeten en Van Vugt is het van belang dat de Traaij voldoende ‘sjeu’ houdt en dat er gezelligheid is te vinden. ,,Het gaat soms om kleine details”, zeggen ze. ,,Het was op zich bijvoorbeeld een goed idee om bloemenmandjes aan de lantaarnpalen te hangen, maar omdat het om kunstbloemen ging, vond er verkleuring plaats en dan wordt het juist lelijk.”

Bedenkingen hebben zij eveneens bij de wijze waarop de gemeente de Traaij schoonhoudt: ,,Het lijkt er soms op dat er wat dit betreft in andere dorpen meer gebeurt dan hier. Natuurlijk moeten de winkeliers zelf hun stoep opruimen, maar de prullenbakken zitten hier vaak zo propvol dat het overal een rommel wordt. En de schoonmaakwagen zie je dan niet.”

De Traaij heeft een grote verscheidenheid aan winkels, die volgens Han Roeten ‘vergelijkbaar is met een stad’, maar de straat is vanwege het langgerekte winkelgebied lastig tot een eenheid te brengen. Speciale manifestaties moeten die eenheid bevorderen. De jaarlijkse braderie is geschrapt maar de outlet-markt die hiervoor in de plaats is gekomen zal voortaan twee keer per jaar plaatsvinden. Ook het dorpsfeest kan bijdragen aan die eenheid, echter de voortzetting van dit evenement is momenteel onzeker. Niet getreurd: als alternatief kan volgens de ODC wellicht iets rond de IVA-droomrit georganiseerd worden.

,,We hebben genoeg ideeën om de Traaij te laten bruisen”, zegt Hans van Vugt. ,,Jaren geleden waren hier speciale feestweken. Ik heb mensen uit Zeist toen wel eens horen zeggen: Laten we naar Driebergen gaan, daar is het gezellig! Dat soort uitspraken willen we straks ook weer horen.”

advertentie
advertentie