Jubileum Youth for Christ in Driebergen

7 april 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Over enkele weken, op Tweede Paasdag, zullen rond gebouw De Lindenhorst aan de Driebergse Hoofdstraat uit honderden kelen liederen opklinken, er zullen getuigenissen en toespraken schallen, en er zal een continu gedruis zijn van talloze ontmoetingen. Met een enorme reünie viert Youth for Christ in Driebergen, waar sinds 1973 het hoofdkantoor van YfC Nederland is gevestigd, het 65-jarig jubileum. Aan de complete achterban, zo’n 25.000 mensen, zijn uitnodigingen gestuurd. ,,Die mensen zullen niet allemaal komen, maar druk wordt het ongetwijfeld”, zegt Jessica de Haan, communicatiemedewerkster van Youth for Christ.

door Jan de Beer

De Haan is één van de auteurs van het fraaie jubileumboek ‘Rock & Roll - In beweging voor Jezus en jongeren’, waarin de kleurrijke historie van de evangelische jongerenorganisatie wordt belicht. ,,We hebben veel materiaal uit de archieven gehaald en mensen voor een gesprek benaderd”, vertelt ze. ,,Het is opmerkelijk hoe deze mensen, zoals bijvoorbeeld een man van tachtig jaar die ik gesproken heb, nog steeds vol lof zijn over de impact die Youth for Christ op hun leven heeft gehad.”

Het begon allemaal in 1946 met massabijeenkomsten, de zogeheten Rally’s, die overgewaaid waren uit Amerika waar bezorgde ouders een alternatief zochten voor de ‘losse wijze’ waarop jongeren hun zaterdagavond vulden. ,,Die bijeenkomsten waren uniek voor die tijd, omdat ze totaal anders waren dan de gebruikelijke kerkdiensten”, zegt Jessica. ,,Ze vonden plaats op een neutrale locatie, zoals de Jaarbeurs, er klonk moderne muziek en er was een echte bekeringsoproep waarbij mensen gevraagd werd hun hand op te steken. Dat was toen zeer ongewoon."

De Rally’s waren uiterst succesvol, ze trokken overvolle zalen waarbij soms de politie moest worden ingezet om de zaak in goede banen te leiden. De nieuwe beweging kreeg al snel meer vorm door speciale weekenden voor jongeren, vakantiekampen en een tijdschrift ‘Jeugd in Aktie’. Maar toen in de roerige jaren zestig overal een kritische wind opstak, kromp het succes van de Rally’s weer ineen. Het roer moest worden omgegooid en dat gebeurde door het creëren van ‘koffiebars’. Dit waren ontmoetingsplaatsen met visnetten, druipkaarsen en sjoelbakken, waar jongeren konden discussiëren over allerlei levensvragen. Deze meer persoonlijke benadering sloeg aan en heeft jarenlang prima gewerkt.

,,Youth for Christ wil aansluiten bij wat jongeren bezighoudt en hen vertrouwd maken met het evangelie”, zegt Jessica. Dat is volgens haar steeds het doel geweest van de organisatie, zowel tijdens de turbulente zestiger jaren als vandaag: ,,Het lijkt er soms op dat jongeren weinig moeten hebben van religie, maar dat is niet zo. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 90 procent van de jongeren wel eens bidt. Alle jongeren stellen zich de bekende levensvragen zoals: Waarom leef ik? en Is er meer tussen hemel en aarde? Youth for Christ probeert jongeren te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Zowel in woord als in daad.”

Dankzij de welgestelde weduwe Tine Rote-de Ruiter, die veel geld aan goede doelen gaf en Youth for Christ een warm hart toedroeg, kon de organisatie in 1973 De Lindenhorst in Driebergen betrekken en als landelijk centrum inrichten. Enkele jaren daarna vond ook de eerste aflevering plaats van een zeer befaamd YfC-evenement, het Flevo Festival. Dit meerdaagse muziekspektakel (dat inmiddels in een zelfstandige stichting is ondergebracht) werd weliswaar telkens druk bezocht, maar ook werd geconstateerd dat in toenemende mate uitsluitend christelijke jongeren aan de YfC-activiteiten deelnamen. In 1999 werd door de nieuwe directeur Edward de Kam opnieuw het roer omgegooid.

,,Omdat de samenleving steeds multicultureler was geworden is Youth for Christ zich toen actief gaan richten op het jeugdwelzijnswerk in grote steden met aandacht voor allochtonen”, vertelt Jessica. YfC heeft daarbij een grote naam opgebouwd en is nu één van de belangrijkste aanbieders op dit terrein, hoewel er (vanwege de subsidiëring door gemeenten) ook kritiek klonk op de christelijke identiteit. ,,Inmiddels is algemeen erkend dat ons welzijnswerk een hoge kwaliteit heeft”, zegt Jessica. ,,Want het gaat niet zozeer om het winnen van zieltjes, maar om het geven van liefde en aandacht aan jongeren vanuit christelijke normen en waarden."

Meer informatie op: www.yfc.nl/65jaar

advertentie
advertentie