Snel besluit over schoolfusie

7 april 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Nog deze maand valt er een beslissing over de fusie van basisscholen De Triangel en Hoog Moersbergen. ,,Het wordt tijd voor duidelijkheid, we kunnen ouders en onderwijsteams niet langer in onzekerheid laten’’, zegt bovenschools directeur Harrie Groeneveld. Na een gesprek met onderwijswethouder Elisabeth van Oostrum (D66) beraadt het schoolbestuur zich over de kwestie.

Nieuw gebouw of opknapbeurt voor Triangel

door Michiel Schaaij

De keuze voor een fusie hangt vooral af van de randvoorwaarden die het college heeft gesteld. De schoolbestuurders zijn daarover vorige week ingelicht en slaan nu aan het rekenen. Na een kleine aarzeling schat Groeneveld de kans op een schoolfusie op fifty-fifty. Beslissend is of de onderwijskundige ambities binnen de toegewezen vierkante meters en het bijbehorende budget gerealiseerd kunnen worden. Zo heeft de fusieschool een eigen gymnastieklokaal hoog op het verlanglijstje staan. Leerlingen van De Triangel en Hoog Moersbergen moeten nu nog door het drukke Doornse verkeer naar sporthal Steinheim en de Van der Leelaan fietsen. ,,Dat gaat ten koste van onderwijsuren en bovendien is de veiligheid van de kinderen in het geding’’, zegt Groeneveld.

Verder is van belang, dat de fusieschool onder één dak komt met buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal. Ook het Centrum voor Jeugd en Gezin zou een plaatsje in een nieuw schoolgebouw aan de Tromplaan kunnen krijgen. Op de manier kan de ruimte efficiënter worden benut. ,,Een fusieschool moet wél een aantoonbare meerwaarde hebben. We nemen nu een besluit voor de komende 40 jaar’’, aldus Groeneveld. Hij benadrukt dat schoolvereniging De Oorsprong geen specifieke breekpunten opwerpt. ,,Het gaat om een totaalpakket. De vraag is, of we kunnen realiseren wat we willen’’. Groeneveld begrijpt overigens wel, dat de financiële bomen niet tot in de hemel groeien. Hij is blij dat de Heuvelrugpolitiek zich tegen bezuinigingen op onderwijshuisvesting heeft uitgesproken.

Als het schoolbestuur de fusie later deze maand afblaast, worden de mogelijkheden voor nieuwbouw of renovatie van De Triangel in kaart gebracht. Het voorbereidingskrediet voor die opknapbeurt stond al voor 2008 in de boeken. ,,We hebben wel ideeën voor De Triangel, maar nog geen concrete plannen’’, aldus Groeneveld. Onderzoek moet uitwijzen of de bestaande school kan worden gerenoveerd. Volgens Groeneveld is het bestuur niet bij voorbaat uit op sloop van het karakteristieke gebouw aan de Kortenburglaan. De keuze voor renovatie of nieuwbouw ligt nog open en komt pas aan de orde, als de samenvoeging van De Triangel met Hoog Moersbergen wordt afgeblazen. Hoe het besluit ook gaat uitvallen, het zal nog wel even duren voordat de eerste leerlingen een nieuwe of verbouwde basisschool binnenrennen.

advertentie
advertentie