Feestelijke start lustrumactiviteiten SKIAM

7 april 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Om het tweede lustrum te vieren startte de bekende Stichting Kunst In Amerongen (SKIAM) op 2 april een feestjaar vol culturele manifestaties. Het begon met een kunstexpositie van Open Atelier Amerongen, met schilderijen, tekeningen, foto’s en andere kunstzinnige werkstukken, gemaakt door cursisten en docenten. Onder zomerse omstandigheden werd in Buitenlust deze eerste manifestatie gehouden onder het thema ‘Herleven’. Op meerdere locaties is de expositie gratis te bekijken tot 4 juni.

door Manus van Gent

Een gezellige drukte bepaalde de sfeer in Restaurant Buitenlust, waar tientallen belangstellenden de opening van Skiams’ tweede lustrum wilden meebeleven.

Men kwam vooral voor informatie over alle culturele manifestaties die in dit lustrumjaar gepland waren. Men wilde de opening meemaken van de kunstexpositie ‘Herleven’ die tot begin juli verspreid over Amerongen te zien is. Het idee ‘Herleven’ rondom dit Skiam-jaar heeft duidelijk verbinding met de herleving van Kasteel Amerongen, dat op 21 juni, na jaren restauratie, weer wordt geopend.

Janneke Brouwer, coördinatie Open Atelier, en Jaap van Dijke, voorzitter SKIAM, hielden een korte, no-nonsense introductie waarbij de geschiedenis van SKIAM werd belicht en de inzet van velen die de organisatie van deze serie manifestaties mogelijk maakten genoemd werd.

In het restaurant hing beeldende kunst van cursisten en docenten van Open Atelier, een deel van SKIAM. Van Dijke wees hierop in zijn toespraak en toonde zich gelukkig met de ontwikkelingen bij SKIAM, waaronder het Filmhuis, de Muziekschool, de Zomerschool en het Open Atelier vallen.

Een troubadour uit Wijk bij Duurstede bracht tussentijds mooie nostalgisch liederen ten gehore, en vooral bij ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld voelde iedere Ameronger zich bijna persoonlijk aangesproken.

Tenslotte werd als openingshandeling een fraai gedecoreerd scherm naar beneden gerold. Een strak, maar zeer herkenbaar silhouet van de highlights van Amerongen kwam tevoorschijn. Deze grafisch voorstelling zal voor dit jaar het SKIAM lustrum opsieren.

Meer info: www.skiam.nl

advertentie
advertentie