Terugblik: Cross voor jachtpaarden op Landgoed Maarsbergen

Nieuws

MAARSBERGEN - Op de eerste stralende zomerdag, afgelopen zaterdag, vond op Landgoed Maarsbergen het verenigingskampioenschap plaats van de Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging (KNJV). De cross met de paarden door het bos en bouwland was spectaculair en onderhoudend: een lust voor oog en oor.

door Kees de Kroon

De twee categorieën ruiters, de ‘lichte’ members en de ‘zware’ masters reden een eigen parcours dat in zwaarte en aantal hindernissen op niveau was uitgewerkt. De hele organisatie liep navenant vlekkeloos. Essentieel in het hele spektakel was het grote aantal waarnemers en juryleden. Per post over een parcours van ongeveer 2000 meter steeds twee waarnemers die direct voor elke ruiter, meteen nageschald door de terreinspeaker, doorgaven of de hindernis goed of met weigering(en) al of niet was genomen. Op het middenterrein bij de tent, waar de grootste concentratie van verschillende hindernissen stond opgesteld bleken de ,,oohs’’ en ,,aahs’’ niet van de lucht. ,,Veel weigeringen, vandaag’’, zei een ingewijde, toen de lichte klasse reed. ,,Aan de grond kan het niet liggen, die is mooi vast. Er zijn de afgelopen dagen nog wat malse buitjes gevallen. Dat helpt. Je ziet ook dat ze echte terreinhindernissen wel kennen, maar zet je er een paar bloembakken bij dan weigeren ze al gauw’’.

Jurering

Voor de leek lijken de hindernissen het meest bepalend, maar ze zijn dat niet. Een jurylid: ,,Het gaat erom hoe het paard door het terrein beweegt. Hoe efficiënt de galoppade is, of in balans gelopen wordt. Het paard moet ook zelf de sprong kunnen taxeren. Is de sprong veilig en is het paard makkelijk te sturen? Er is een heel stelsel van puntentoedeling voor vloeiend bewegen in het terrein.”

Voordat de combinatie het parcours op mag, vindt de voorkeuring plaats. Veiligheid staat voorop. Mag verwacht worden dat het paard het parcours, qua lichaamsbouw aankan? In stap, draf en galop bekijkt de jury of het paard athetisch genoeg is, kan ‘ruimen’ en comfortabel effectief te sturen is. De beste vier krijgen van de jury nog een extra beoordeling, teneinde over een paar weken bij het landelijk kampioenschap op Soestdijk ook daar met de eer te kunnen gaan strijken.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 23 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30