Intercultureel feest 'Bring a dish' geslaagd

24 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De opzwepende klanken van djembé-band Kobadji kondigden het einde aan van het geslaagde interculturele feest dat zaterdag 19 maart in de Vrije School werd gehouden. Dankzij de inspanningen van Intercultural Inspirations, Djoi, Stichting Welnúh, EigenWIJzebuurten Junior en de Vrije School Driebergen werd voor de tweede maal op rij een sprankelend feest georganiseerd waar heel veel ouders en kinderen van diverse achtergronden van hebben genoten.

Lentefeest brengt kinderen dichter bij elkaar

door Katka Kolmas

De drijvende kracht achter het feest is Amal Abbass-Saal, kind van een Soedanese moeder en een Duitse vader en sinds enkele jaren woonachtig in Nederland. Als voorzitter van Intercultural Inspirations nam zij het initiatief tot dit feest. ,,Het feest is geïnspireerd op de lentefeesten in diverse culturen en de gedachte erachter is om kinderen van diverse achtergronden bij elkaar te brengen en kennis te laten maken met elkaars culturen, zodat zij samen een nieuw begin kunnen maken”, vertelt Amal. ,,Sinds het eerste feest in 2009 zijn veel projecten opgestart met hulp van diverse organisaties, zoals de Stichting Vrolijkheid, het AZC in Leersum en het inloophuis aan de Groenhoek. De kinderen die vandaag op het feest zijn, kennen elkaar van die projecten en spelen nu dus ook echt samen. Ik vind dat prachtig om te zien, daar geniet ik echt van”, aldus de enthousiaste Amal.

Ze vertelt honderduit over de projecten die in Driebergen van de grond zijn gekomen. De grote tipi op de speelplaats is bijvoorbeeld gemaakt door bewoners van het AZC en beschilderd door kinderen. Een groepje oudere jongens van het AZC wilde graag over hun cultuur vertellen aan Nederlanders. Amal heeft hen in contact gebracht met de djembé-band Kobadji en sindsdien oefenen zij samen. De jongens mogen gratis meedoen en hebben op hun beurt het repertoire van de groep beïnvloed. Op het feest voerden twee van hen, Eric en Fiston, een traditionele Afrikaanse dans op. ,,Dat vind ik het allermooiste, dat groepen elkaar beïnvloeden en van elkaar leren”, aldus Amal.

Veel kinderen kwamen prachtig verkleed naar het feest. Zo ook Anneleen Minderman en Madelief Saal. De twee vriendinnen hebben een aanvraag voor financiering van het feest ingediend bij WijkAlliantie en op die manier vijfhonderd euro binnengehaald. Op de foto poseren zij trots tussen de meisjes die een Perzische dans hebben opgevoerd. Eten en drinken voor het feest namen de gasten zelf mee (vandaar de naam ‘Bring a dish’) en alle optredens waren gratis. Het doorlopende programma was heel gevarieerd en nodigde uit tot meedoen. ,,We willen het feest voortaan elk jaar organiseren en laten zien wat tussendoor is geleerd en gedaan”, benadrukt Amal.

Het feest was goed bezocht door buren, vrienden en families. Onder de bezoekers waren ook veel van de 150 kinderen die zijn ondergebracht in het asielzoekerscentrum Leersum. In een hoek van de feestzaal was een kleine expositie ingericht met de tekeningen die de kinderen onder leiding van de Stichting Vrolijkheid hadden gemaakt.

advertentie
advertentie