Een kijkje in een leeg kasteel Amerongen

24 maart 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Onlangs heeft de bouwkundige oplevering van het gerestaureerde Kasteel Amerongen plaatsgevonden. Een enorm monumentaal herstelproject is ten einde. Het Kasteel staat weer als een Huis. Voordat de volledige interieurcollectie successievelijk terugkeert, is voor vrienden en betrokkenen het Kasteel eenmalig, in lege staat, opengesteld en zijn openhartig de toekomstplannen gepresenteerd. De langverwachte maar goedgeplande definitieve heropening staat vast voor 21 juni 2011.

door Manus van Gent

Het Open Huis, kort voor de officiele opening, werd georganiseerd op initiatief van de kasteeldirectie (Jaap Hulsmann). Het kasteel is nog ongemeubileerd, waardoor de ruimten en doorzichten prachtig tot hun recht komen. Boven verwachting gaven enkele honderden belangstellenden aan deze invitatie gehoor.

Men kon vrij rondlopen door de nu ruim ogende vertrekken en gangen en het knappe restauratiewerk bewonderen . Er waren boeiende videopresentaties en alle stafmedewerkers en rondleiders beantwoordden deskundig vele vragen. Voorafgaand aan dit Open Huis was er een perspresentatie, waarbij directeur Hulsmann, architect Van Hoogevest en conservator Gerritsen uitlegden wat hieraan voorafging, wat de toekomstplannen met het Kasteel zijn en wat er aan evenementen bij en na de opening zijn te verwachten.

Hulsmann stelde een duidelijke ambitie voor Kasteel Amerongen: ,,Wij willen een moderne culturele onderneming zijn. Een podium voor de provincie Utrecht, en voor heel Nederland, met een onderscheidende programmering en onverwachte allianties van artistiek hoge kwaliteit. De geschiedenis van de kasteelbewoners zal in de viering van de Vrede Van Utrecht, in 2013, een prominente rol spelen. En ‘Amerongen’ zal zeker bijdragen aan de kandidatuur van Utrecht voor Culturele Hoofdstad in 2018’.’

Onder de noemer ,,het is zoals het was’’ wordt naar de grote opening toegewerkt, waarbij aspecten als ‘huis van ontmoeting’, ‘inspirerend podium’, ‘platform voor debat’ alle aandacht zullen krijgen in de communicatie.

Architect Van Hoogevest vertelde nog dat een periode van 23 jaar werken aan het Kasteel nu eindelijk was afgerond.

www.kasteelamerongen.nl

advertentie
advertentie