Duurzaam café ontmoetingsplek

17 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Op station Driebergen-Zeist is sinds oktober 2008 Natuurcafé La Porte gevestigd. Het café is opgezet als voorbeeldproject voor duurzaam ondernemen en heeft bij de opening veel publiciteit en lovende kritieken gekregen. Bijzonder is dat vanaf het begin duidelijk was dat het gebouw in de toekomst zou worden afgebroken omdat de samenwerkende partijen, namelijk Provincie Utrecht, ProRail, de gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug en Bestuur Regio Utrecht, vergaande vernieuwingsplannen voor het stationsgebied hebben. Met nog tweeëneenhalf jaar voor de boeg rijst de vraag of alle ambitieuze plannen ook daadwerkelijk van de grond zijn gekomen. Is het concept succesvol gebleken?

door Katka Kolmas

Natuurcafé La Porte is een initiatief van Helene van der Vloed, directeur van het aangrenzende Landgoed de Reehorst met cultuur- en congrescentrum Antropia. Zij zag kansen om de leegstaande, vijftig jaar oude stationsrestauratie van Driebergen-Zeist weer nieuw leven in te blazen. Het natuurcafé streeft naar een goede balans tussen natuur, milieu en welzijn van de mens. Het energiezuinige gebouw is ontworpen met innovatieve en natuurlijke materialen en het restaurant serveert uitsluitend biologische producten.

,,Het natuurcafé streeft vanaf het begin samenwerking van organisaties en activiteiten na”, vertelt Germien Cox, pr-medewerker van Antropia. ,,In het restaurant werken bijvoorbeeld mensen van diverse zorginstellingen, er is een informatiepunt van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en een VVV-kantoor gevestigd, er worden regelmatig activiteiten voor diverse doelgroepen georganiseerd en de openbaar toegankelijke lezingen trekken gemiddeld 100 bezoekers per keer. De laatste tijd zien we een verschuiving naar gebruik van het café als nieuwe werkplek en ontmoetingsplaats. Dankzij de centrale ligging, goede bereikbaarheid, gezellige sfeer en alle mogelijke faciliteiten heeft het café een grote aantrekkingskracht op bedrijven, zzp’ers en netwerkclubs uit het hele land. Mensen komen hier om te vergaderen, te werken en elkaar te ontmoeten. Na achten wordt het gebouw verhuurd voor vergaderingen, cursussen, activiteiten en natuurlijk ook feesten en partijen. Laatst speelde hier zelfs een djembéband”, aldus Cox.

Vanuit Driebergen wordt het café veel gebruikt als startpunt voor wandelingen over de Utrechtse Heuvelrug, al of niet in combinatie met lunch of diner. Bedrijfsleider van het restaurant Robert Dessing bedenkt speciale arrangementen en zorgt voor een gevarieerde kaart. ,,Het café zit eigenlijk altijd vol”, aldus Dessing. Germien Cox vervolgt: ,,Het concept is zeker succesvol gebleken, de investeringen verdienen zich langzaam terug, het natuurcafé draait goed. Duurzaam ondernemen loont. We hebben dan ook alle vertrouwen in de toekomst. Volgens de nieuwste berichten is de snelwegverbreding in 2013 afgerond en wordt daarna gestart met de herinrichting van het stationsgebied. Hoe het nieuwe station er precies zal uitzien is nog de vraag, maar La Porte wil hierin zeker een rol blijven spelen.”

Meer informatie is te vinden op de website van het café: www.natuurcafelaporte.nl.

advertentie
advertentie