Tafeltje-dek-je is teleurgesteld in wethouder

17 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - ,,Tafeltje-dek-je is geen luxe. De mensen die eraan meedoen, hebben het écht nodig.’’ Dat zeggen Neeltje Baaij (74) en Leneke Heijbroek (72) van de stichting die de Doornse maaltijddienst draaiende houdt. Ze reageren op het plan van wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) om de subsidie voor Tafeltje-dek-je stop te zetten.

door Michiel Schaaij

De wethouder wil ouderen bewegen om open maaltijden bij zorg- en welzijnsinstellingen te bezoeken. ,,We brengen geen eten meer naar de mensen, maar de mensen moeten naar het eten toe’’, zei ze op een ouderenbijeenkomst. ,,Maar veel deelnemers zijn lichamelijk of psychisch helemaal niet in staat om de deur uit te gaan’’, zegt Baaij verontwaardigd. Als voorzitter van Tafeltje-dek-je in Doorn en Langbroek vreest ze, dat ouderen in paniek zijn geraakt door de uitspraak van Van Oostrum. Die onrust was niet nodig geweest, als de wethouder eerst contact met Tafeltje-dek-je had gezocht. Baaij: ,,We zijn teleurgesteld dat we het in de krant moesten lezen. Dit is geen elegant bestuur.’’

Baaij en Heijbroek zijn al tientallen jaren betrokken bij Tafeltje-dek-je. Met zo’n 15 vrijwilligers voorzien ze oudere Doornaars en Langbroekers van voedzaam en gezond warm eten. Overigens is het stereotype beeld van warme pannetjes achterhaald. Het aanbod bestaat uit maaltijden die eens per week worden bezorgd en door gebruikers in de magnetron worden opgewarmd. Vorig jaar werden er op die manier ruim zesduizend maaltijden aan huis afgeleverd. Heijbroek is voormalig dorpsapotheker en heeft de coördinatie van de maaltijdservice op zich genomen. ,,Als Tafeltje-dek-je stopt, krijgen de deelnemers geen volwaardige maaltijd meer op tafel’’, zegt ze. Eigenlijk zou de wethouder maar eens met de vrijwillige bezorgers op pad moeten gaan, vindt Baaij. Dan zou ze met eigen ogen zien, hoe belangrijk Tafeltje-dek-je voor de deelnemers is. Bovendien valt er weinig te bezuinigen, want de gemeente legt per maaltijd amper 64 cent bij. De totale subsidie voor de Doornse maaltijddienst bedraagt € 3850,-. Dit jaar blijft die bijdrage gehandhaafd, maar Van Oostrums uitspraken voorspellen weinig goeds voor de toekomst. Baaij en Heibroek hopen de wethouder op andere gedachten te brengen en peinzen er niet over om het bijltje erbij neer te gooien. ,,We doen het niet voor onszelf, de deelnemers hebben ons hard nodig’’, zeggen ze.

In Maarn en Driebergen blijkt de subsidie van Tafeltje-dek-je eind vorig jaar al te zijn geschrapt. Maar welzijnsorganisatie Welnúh zet de maaltijddienst zonder bijdrage van de gemeente voort. ,,We weten als geen ander, dat de maaltijdvoorziening aan huis voor veel ouderen een noodzaak is’’, zegt Rosa van der Wielen van Welnúh. In tegenstelling tot de wethouder vindt ze, dat Tafeltje-dek-je niet kan worden vervangen door open eettafelprojecten. Die zijn vooral bedoeld om de sociale contacten van deelnemers te bevorderen. Inmiddels heeft Van Oostrum een eenmalige subsidie van ruim € 7.600,- aan Welnúh toegekend om Open Eettafels in Amerongen en Leersum te starten. Beide dorpen beschikken niet over een vrijwillige maaltijddienst en dat gat in de markt wordt nu gevuld door slager Van Dijk.

advertentie
advertentie