Jongerenoverlast in Doorn zonder rechter te lijf

17 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - De overlast van hangjongeren lijkt toch weer de kop op te steken. Daarom verlengt burgemeester Frits Naafs zijn wettelijke bevoegdheid om vandalen een verblijfsontzegging op te leggen. Ook het komende jaar kan hij lastige jongeren verbieden, zich in de omgeving van het Raadhuisplein, de Dorpsstraat en de Thorheimpassage op te houden.

Lappen de overlastplegers dat verbod aan hun laars, dan riskeren ze een boete tot € 3.350 of een gevangenisstraf van maximaal drie maanden. Verder krijgt de baldadige jeugd nu lik op stuk, zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Het Openbaar Ministerie in Utrecht is als eerste gestart met de versnelde afdoening van eenvoudige strafzaken. Ook het politiedistrict Heuvelrug doet met de proef mee, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Zeven dagen per week vindt er tussen negen uur ‘s ochtends en negen uur ‘s avonds een directe strafafhandeling plaats. Verdachten moeten zich melden bij de selectietafel van het Openbaar Ministerie. Als de Officier van Justitie vindt dat de zaak gelijk kan worden afgedaan, krijgt de dader een strafaanbod en kan de ten uitvoerlegging onmiddellijk worden opgestart.

Minister Ivo Opstelten (VVD) van Justitie voorspelt, dat de nieuwe werkwijze een succes wordt. De oud-burgemeester van Doorn kwam als presentator van het tv-programma TROS Regelrecht al eens tegen Doornse hangjongeren in het geweer. Overigens bleek bij de presentatie van de politiejaarcijfers, dat het aantal meldingen van jeugdoverlast in de Utrechtse Heuvelrug bijna is gehalveerd. Volgens wijkagent Marco Minjon werpen de actieteams vrucht af en is het verblijfsverbod een goed instrument om verdere overlast te lijf te gaan.

advertentie
advertentie