Geen garanties voor toegang tot AZC

17 maart 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Het overlijden van een zwangere Somalische vrouw in het asielzoekerscentrum De Hoogstraat klinkt nog steeds na in de politiek van de Utrechtse Heuvelrug. Bijna negen maanden na het incident kwam directeur Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa) naar de gemeenteraad. In de commissie Samenleving gaf ze een toelichting op de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De politieke partijen bleken niet erg onder de indruk van haar optreden.

door Michiel Schaaij

Vooral het locatieverbod voor een Doornse huisarts heeft kwaad bloed gezet bij commissie- en raadsleden. Ondanks maatregelen om herhaling te voorkomen, kon Albayrak de politieke boosheid maandagavond niet wegnemen. ,,Ik word niet warm van de bewoordingen’’, reageerde fractieleider Lysbeth van Valkenburg (VVD) met gevoel voor understatement. Ad Schiedon (SP) was niet alleen geschrokken van de conclusies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar schrok nu ook van Albayraks sussende woorden. De toelichting van de Coa-directeur nam de ongerustheid van de ChristenUnie evenmin weg. ,,Willen we ooit praten over een uitbreiding van het asielzoekerscentrum, dan moeten alle aanbevelingen van de gezondheidsinspectie worden opgevolgd’’, concludeerde Dianne van Wijnen.

Albayrak ging slechts op één punt door de knieën: ze heeft het begrip locatieverbod inmiddels tot taboe verklaard. ,,De woordkeuze was doodongelukkig. Dat was gewoon niet goed, maar de zorg heeft er niet onder geleden’’, zei ze. Na het Leersumse drama zijn locatiemanagers niet langer bevoegd om eenzijdig een terreinverbod in te stellen, zei de Coa-directeur. De verantwoordelijkheid voor die beslissing ligt voortaan hoger in de organisatie van het opvangorgaan. Frits van Schaik (BVH) hoopte op ,,garanties voor een absolute toegankelijkheid’’, maar zo’n toezegging wist Albayrak behendig te ontwijken. ,,Het overlijden was zeer spijtig, maar we hebben het voortvarend opgepakt en verbeteringen aangebracht’’, vindt ze. Ze wees erop dat ,,het voorval de ontwikkeling van nieuwe protocollen heeft bespoedigd’’. Die nieuwe richtlijnen worden binnenkort in alle 80 asielzoekerscentra uitgerold. ,,Maar Leersum krijgt daarbij voorrang’’, beloofde Albayrak. D66-voorman Jan Willem Eggink was sceptisch over die nieuwe protocollen. ,,Er gingen juist dingen mis, omdat mensen zich niet aan protocollen hielden’’, aldus Eggink. ,,Waarom zouden nieuwe protocollen de problemen dan oplossen?’’

Van Valkenburg richtte haar pijlen op de locatiemanager in het Leersumse AZC. ,,We hebben nu twee nieuwe huisartsen, maar de locatiemanager zit er nog. Dat vind ik eigenlijk niet zo’n goed idee.’’ Albayrak gaf echter geen krimp en zei geen aanleiding te zien om de locatiemanager van haar functie te ontheffen. Een uitbreiding van het asielzoekerscentrum is op dit moment niet aan de orde, begrijpt ook de Coa-directeur. ,,Bescheidenheid past ons’’ zei ze. Albayrak vindt dat de Utrechtse Heuvelrug eerst weer vertrouwen in het Coa moet hebben, voordat een eventuele uitbreiding op de agenda komt. ,,Het is aan u om dat te bepalen’’.

advertentie
advertentie