Veel klussen voor NL Doet

10 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Inwoners van de Utrechtse Heuvelrug hebben nog een week de tijd om een keuze te maken uit het grote aanbod klussen, die door diverse organisaties in het kader van de landelijke vrijwilligersdag NL Doet in de gemeente plaatsvinden. Landelijk trekt deze actie van het Oranje Fonds grote aandacht en de verwachting is dat ook veel Driebergenaren de handen uit de mouwen zullen steken en een aangename dag zullen beleven.

Driebergen 18 en 19 maart aan de beurt

door Katka Kolmas

Op 18 en 19 maart organiseert het Oranje Fonds samen met duizenden organisaties in het land deze grootste vrijwilligersactie van Nederland. De bedoeling is om enerzijds het vrijwilligerswerk in het zonnetje te zetten en anderzijds mensen te stimuleren zich een dag(deel) actief in te zetten voor anderen. In de Utrechtse Heuvelrug wordt de actie ondersteund door de gemeente en door het Steunpunt Vrijwilligers van de Stichting Welnúh. De consulente van het Steunpunt, Tineke Eendebak is samen met Cees van den Broek, ambtenaar en voorzitter van de Stichting Vluchtelingenwerk Driebergen, al weken bezig met het ondersteunen van lokale organisaties, het mobiliseren van vrijwilligers en het lokaal promoten van NL Doet.

,,Er zijn door ongeveer negentien organisaties meer dan 25 kussen bedacht, waarvan achttien in Driebergen. Daarvoor worden in totaal meer dan 240 vrijwilligers gezocht’’, vertelt Eendebak. ,,Het is een prachtige manier om mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen op een laagdrempelige manier bij verschillende vrijwilligersorganisaties te introduceren. Anderzijds is het voor organisaties een mooie kans om grote klussen aan te pakken. Een mooi voorbeeld is de uitbreiding van het waterleidingnet op Kraaybeekerhof. Daar worden gleuven gegraven waarin leidingen naar de bloemen- en groentetuinen worden gelegd, zodat men in de zomer niet meer met zware waterslangen hoeft te slepen. Een grote klus die anders misschien weken in beslag zou nemen en nu met veel vrijwilligers in een dag kan worden geklaard.”

Cees van den Broek vult aan: ,,Dit jaar is de campagne vooral gericht op participatie van bestaande groepen, zoals schoolklassen, families, collega’s en serviceclubs. Mijn collega’s van de gemeente heb ik gevraagd om mee te helpen bij het schilderen van de 1 Euro-winkel. Ook het college doet dit jaar weer mee, zij helpen bij Bartiméus met het schoonmaken van tandems en maken daarna samen met bewoners nog een ritje in de omgeving. Mijn collega’s hebben er zin in, vorig jaar is het namelijk een heel gezellige dag geworden.”

Er zijn heel veel verschillende soorten klussen te doen, buiten, binnen, stevig werk, sociaal werk, creatieve projecten, enzovoort. Op www.nldoet.nl kan men per gemeente zien welke projecten er zijn en zich meteen voor een project opgeven. Organisaties kunnen op dezelfde site hun klus aanmelden. Via het Oranje Fonds kan een bescheiden geldbedrag voor het project worden aangevraagd. Er zijn opvallend veel klussen in de buitenlucht te doen, een buitenkansje voor als het mooie voorjaarsweer aanhoudt.

advertentie
advertentie