Eindelijk maatregelen Acacialaan

3 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN Om de Acacialaan voor doorgaand verkeer onaantrekkelijk te maken, stelt wethouder Bert Homan (VVD) voor, het eenrichtingsverkeer tussen de Oude Woudenbergseweg en het Zonnehuis om te draaien. Of klagende Acacialaners tevreden zijn met het plan, moet nog blijken. Zeker is wel, dat bewoners van de aangrenzende Parklaan en Oude Woudenbergseweg nu op hun achterste benen staan.

Bewoners van buurstraten zijn nu de klos

door Michiel Schaaij

Het verbindingsstraatje tussen Plein 1923 en de Leersumsestraatweg is al jarenlang een hoofdpijndossier voor het college. Bewoners vragen met de regelmaat van de klok om maatregelen. Ze maken zich vooral ongerust over de veiligheid van hun kinderen en wijzen op verkeersongevallen die in het verleden plaatsvonden. Achtereenvolgende wethouders slaagden er echter niet in, om met een oplossing te komen. Homan zette de vaart erin en kondigde vorige maand in een raadscommissie maatregelen aan.

In een memo aan gemeenteraadslid Erwin Kamp (D66) doet de wethouder zijn plan uit de doeken. Volgens Homan wordt de ,,verkeersproblematiek in de Acacialaan minimaal veroorzaakt door doorgaand verkeer. Hij baseert zich daarbij op een recente verkeerstelling. Daaruit zou blijken, dat het aantal passerende autos en fietsers vrijwel overeenkomt met het normale aantal verkeersbewegingen per woning. Zo bezien is er volgens Homan geen reden om maatregelen te nemen. Maar hij realiseert zich dat er in het verleden toezeggingen zijn gedaan. Daarom wil hij met een eenvoudige ingreep automobilisten overhalen, de Acacialaan links te laten liggen. Maar helemaal zonder haken en ogen is die oplossing niet, want door het omdraaien van het eenrichtingsverkeer tussen het Zonnehuis en de Oude Woudenbergseweg ontstaat een nieuwe route voor sluipverkeer. Wie vanuit Leersum in de richting van Maarn wil, kan zo het drukke Doornse kruispunt omzeilen. Via de Oude Woudenbergseweg, de Parklaan en de Kaaplaan zijn automobilisten in een wip op de Amersfoortseweg. Bewoners van die straten zien dat helemaal niet zitten en steken daarom de koppen bij elkaar. Ook bij openbare basisschool Kameleon zullen de alarmbellen gaan rinkelen, want het sluipverkeer scheert rakelings langs het schoolplein. De verleiding om van de sluiproute gebruik te maken, zal het grootst zijn tijdens de ochtendspits. Juist dan fietsen veel ouders met kinderen over de Parklaan naar school. Voor het zuidelijk deel van de Oude Woudenbergseweg heeft Homans plan weer andere consequenties. Verkeer in de richting van Leersum zal zich na invoering van de maatregel een weg door het smalle straatje banen. Bewoners dreigen al, om uit protest hun auto zodanig te parkeren dat de doorgang wordt geblokkeerd. Tegenstanders krijgen overigens nog een kans om hun kritische zegje te doen. ,,Voordat er een besluit wordt genomen, wordt het idee actief besproken met bewoners, schrijft Homan in zijn memo. Hij wil daarbij naar een compromis zoeken, waarmee alle partijen tevreden zijn. Bovendien krijgt ook de politie een stem in het kapittel en volgt er nog een formele inspraakperiode.

advertentie
advertentie