Positief coachen in Wel winnen hè!

24 februari 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM – Uit alle dorpen van de Heuvelrug waren commissie-, bestuursleden en coaches richting De Binder gekomen voor de masterclass ‘Wel winnen hè’ door Ewald van Kouwen, directeur van de stichting Positief Coachen. Van Kouwen wist direct de aandacht te grijpen door rechtstreeks het aanwezige publiek aan te spreken op hun gedrag.

Publiek krijgt de spiegel voorgehouden

door Monique José Timmermans

Het verhaal werd vlot verteld, de foto’s op de powerpoint presentatie brachten een lach in de zaal en de rollenspellen waren herkenbaar.

Zo was daar het jonge ouderpaar met een dochtertje dat net de eerste voorzichtige stapjes zet en dan toch valt. ,,En hoe reageren jullie nu naar je dochter?”, vroeg Van Kouwen. De ouders beloonden en knuffelden hun kind. ,,Maar ze had de opdracht van mama naar papa te lopen, die is faliekant mislukt. Ze viel halverwege”, reageerde Van Kouwen om vervolgens het voorbeeld aan te halen van de inmiddels opgegroeide dochter die ondanks training en talent ruim over een open doel schiet. ,,Gaan jullie nu weer knuffelen en belonen?” De ouders moesten tot hun schrik bekennen dat dit niet zo zou zijn. ,,Maar er is geen verschil! Dochter had de opdracht de bal in het doel te schieten en die is mislukt.” En zo kreeg het publiek in meer situaties de spiegel voorgehouden.

,,Alhoewel”, nuanceerde een van de bezoekers ,,er komen meer persoonlijke vaardigheden bij kijken die je meeneemt vanuit je karakter en opvoeding. Het alleen complimenten geven omdat het zo in de masterclass is voorgedaan, gaat ook niet werken.”

Plezier en zelfvertrouwen zijn de sleutelbegrippen voor succes en de basis onder het positief coachen, blijkt volgens volgens Van Kouwen uit onderzoek. De C1-jongens van HDS speelden mee in diverse situaties met hun, op het gebied van positief coaching, niet al te willige coach. Van Kouwen illustreerde zijn verhaal met voorbeelden uit de topsport, waar positief coachen het verschil maakte tussen goud en zilver of brons. ,,Train waar men goed in is. Dat geeft plezier en zelfvertrouwen. De flow waarin een team dan terecht komt, de energie die het uitstraalt en de wil om door te gaan brengen winst.”

advertentie
advertentie