Oriënteren op beroepen helpt bij keuze

24 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Het project ‘beroepenoriëntatie’ op het Revius Lyceum heeft zijn bestaansrecht zeker bewezen. Al meer dan 20 jaar wordt de leerlingen van de hogere klassen een handvat geboden bij het maken van de keuze voor een profiel, klas 3, of vervolgopleiding, klas 4, 5 en 6, door in gesprek te gaan met beroepsbeoefenaars en studenten.

door Monique José Timmermans

De vier Roteryclubs uit de omgeving, Doorn, Doorn-Heuvelrug, Driebergen en Wijk bij Duurstede, maken zich elk jaar sterk voor de organisatie en zorgen voor vertegenwoordigers van bijna vijftig verschillende beroepen. Op dinsdag 1 maart vanaf 19.00 uur kunnen Revianen met hen in gesprek. ,,En elk jaar staan de leerlingen – deels met hun ouders – te trappelen van enthousiasme om naar binnen te gaan”, vertelt decaan Ina Verbeek. Zij begeleidt leerlingen bij het kiezen uit de vele mogelijkheden die open liggen.

De beroepenoriëntatie is volgens de decaan heel waardevol. Veel jonge leerlingen hebben een verkeerd beeld bij beroepen. In de snelle TV-series worden de advocaten alleen in de rechtbank gefilmd. Leerlingen zijn dan verbaasd te horen dat de advocaat het grootste gedeelte van de tijd achter zijn eigen bureau in de dossiers en boeken zit.

Op de markt worden aan elkaar gerelateerde beroepen bij elkaar geplaatst in clusters, zoals medisch, zakelijke dienstverlening of techniek. Binnen de sector is gezocht naar vertegenwoordigers van hoger en lager gekwalificeerde medewerkers. Dus niet alleen de tandarts, maar ook de assistente. Hierdoor komen de leerlingen van alle vooropleidingen die op het Revius Lyceum aangeboden worden aan hun trekken.

Martha de Wit staat al een aantal jaar als journaliste op de beroepenmarkt, inmiddels met twee dames die als leerling bij haar informatie kwamen inwinnen over het beroep. Zij zijn nu afgestudeerd en gaan mee om informatie te geven over de opleiding en eerste stappen op de arbeidsmarkt. ,,Dat vind ik ook een belangrijk aspect. Het is niet alleen de informatieavond, maar ook aanspreekbaar zijn daarna. Ik heb de meisjes echt gevolgd en mede gemotiveerd”, aldus De Wit.

Zeer gemotiveerde leerlingen kunnen op de avond een formulier invullen met het verzoek een keer een paar uur mee te lopen in het bedrijf van hun keuze.

Na ruim 20 jaar is ook binnen de Rotery clubs de motivatie om de beroepenmarkt te organiseren nog steeds groot. Nog immer staat het project als een huis binnen de doelstelling van de Rotery om maatschappelijke verbanden te leggen met de lokale gemeenschap. ,,Men is binnen de clubs zeer geïnteresseerd in de jongere generatie”, meent Ton de Vries, Roterian.

Ook de school is volgens plaatsvervangend rector Peter van Dijen geen eiland. ,,Ook wij zoeken graag verbinding met de maatschappij waar de school deel van uitmaakt, deze wisselwerking is heel mooi.”

Voor meer informatie: www.revius.nl. Daar is ook een lijst met aanwezige beroepen gepubliceerd.

advertentie
advertentie