Fairtrade: de tijd is er rijp voor

10 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Er is veel animo voor, de reacties zijn erg positief. Er moet nog heel wat werk verzet worden, maar we denken zeker dat het gaat lukken, de tijd is er rijp voor”. Driebergenaar Clemens Egelie vertelt enthousiast over het initiatief om voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug de titel Fairtrade Gemeente te verwerven. Vanavond wordt het initiatief, dankzij een voorstel van de ChristenUnie, besproken door de raadscommissie Bestuur en Middelen. ,,De medewerking van de gemeente is essentieel”, zegt Egelie. ,,Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen, burgemeester Naafs en wethouder Homan hebben reeds duidelijk hun steun uitgesproken. Dat geldt ook voor veel raadsleden.”

door Jan de Beer

‘Fair Trade Gemeente’ is een eervolle titel waarmee wordt aangegeven dat een gemeente en haar inwoners fairtrade een warm hart toedragen en er ook echt werk van maken. Dat moet blijken uit de ‘eerlijke producten’ die supermarkten in hun schappen hebben liggen en de artikelen die warenhuizen, giftshops en kledingzaken verkopen, maar ook uit de gerechten die bij restaurants op de menukaart staan. Daarnaast dienen scholen, kerken, sportkantines en natuurlijk ook de gemeente door het gebruik van fairtrade-producten hun steentje bij te dragen. De campagne is gericht op het helpen realiseren van de Millenniumdoelen, vooral wat betreft armoedebestrijding, duurzaam milieu en eerlijke handel.

De eervolle titel verkrijgt een gemeente niet zomaar. Er zijn duidelijke criteria waaraan voldaan moet worden, die getoetst worden door een jury onder voorzitterschap van Jan Pronk en waarin onder meer ook vakbondsbestuurder Agnes Jongerius zitting heeft. Inmiddels hebben dertien gemeenten in Nederland dit fairtrade-predikaat reeds verworven. In deze regio zijn dat: Nieuwegein en Houten.

,,Een jaar geleden las mijn vrouw over deze campagne, en ze was direct enthousiast”, vertelt Clemens Egelie. ,,We hebben dit idee bij diverse gelegenheden, zoals bij het twintigjarig jubileum van de Wereldwinkel in Driebergen, aangekaart en kregen veel respons. Ook in andere Heuvelrugdorpen bleken mensen graag bereid om medewerking te verlenen en vervolgens was er de heer Karssen van de Christen Unie die politieke steun wilde geven door een initiatiefvoorstel voor te bereiden”.

Volgens Clemens Egelie heeft de Heuvelruggemeente een tamelijk gunstig uitgangspunt voor het verwerven van de titel: ,,Er bestaan in deze gemeente al drie bloeiende wereldwinkels, diverse supermarkten en andere winkels hebben reeds fairtrade producten in hun assortiment en herhaaldelijk is gebleken dat veel inwoners van deze gemeente zeker open staan voor het gebruik van dit soort producten.”

Campagne

Via een strak opgezette campagne zal getracht worden om het doel te bereiken. Er is een werkgroep gevormd die een helder plan heeft opgesteld dat volgens Egelie stap voor stap zal worden afgewerkt: ,,Eerst moet een zogeheten nulmeting worden uitgevoerd” zegt hij. ,,De leden van de werkgroep gaan overal inventariseren hoeveel fairtrade-producten op dit moment reeds binnen de gemeentelijke organisatie, supermarkten, winkels, verenigingen en bedrijven verkrijgbaar zijn. Waar nodig zullen we uitleggen wat het doel en het belang is van deze producten en oplossingen aandragen als er specifieke problemen zijn. We zullen duidelijk maken dat het gunstig is om mee te doen, uiteraard vanwege het doel, maar ook omdat het de reputatie ten goede komt. Er wordt bijvoorbeeld een fairtrade-sticker voor de winkelruit verstrekt.”

Verder zullen volgens de heer Egelie diverse pr-activiteiten worden bedacht die aansluiten bij lokale evenementen, zoals koninginnedag, en ook is een speciale website in ontwikkeling. Scholen, verenigingen en lokale bedrijven zal men stimuleren om fairtrade-producten in de kantines aan te bieden, kerkelijke en maatschappelijke organisaties zullen intensief bij de campagne betrokken worden en de werkgroep zal initiatieven nemen om het Verantwoord Maatschappelijk Ondernemen te promoten. Wat dit laatste betreft zijn er reeds contacten gelegd met Antropia, SBI en het netwerk voor Maatschappelijk Betrokken Ondernemen in de Utrechtse Heuvelrug.

Uiteindelijk, Clemens Egelie verwacht dat dit ‘ergens in 2012’ zal zijn, moeten alle activiteiten culmineren in een slotevenement waarbij de titel Fair Trade Gemeente Utrechtse Heuvelrug officieel verleend wordt. Bij de gemeentegrenzen komt dan een bordje te staan waarop deze titel is aangegeven.

,,Het initiatief is zo’n tien jaar geleden ontstaan in Engeland, en kreeg direct veel navolging”, vertelt de heer Egelie. ,,In Nederland startte de campagne in 2007. Inmiddels zijn zesenzestig gemeenten met de campagne bezig en, zoals vermeld, hebben dertien gemeenten de titel al behaald. Ik hoop dat dit volgend jaar ook voor onze gemeente geldt.”

advertentie
advertentie