Renovatie ’t Schilderhuis noodzakelijk

Nieuws

DRIEBERGEN - De tijd in Museum Militaire Traditie ’t Schilderhuis heeft nu lang genoeg stil gestaan. Volgens Joop van de Lelie, secretaris en penningmeester, is er in tien jaar tijd niets veranderd. Het is volgens Frits van Schaik, museummanager, tijd voor vernieuwing. Daarom wordt het bijzondere museum momenteel grondig gerenoveerd.

door Wesley Bekker

Van de Lelie schrok zich rot toen hij na een aantal jaren het museum weer eens bezocht. ,,Ik kwam na jaren weer eens in het ‘t Schilderhuis om te kijken hoe het eruit zag, en er was gewoon helemaal niets veranderd. Vind je het gek dat de bezoekers dan wegblijven. Je moet de bezoekers telkens wat nieuws kunnen bieden. Gelukkig had een groepje mensen de koppen al bij elkaar gestoken om hier invulling aan te geven. Zij waren vanaf 2009 bezig met het idee. Ik ben er vorig jaar bij gekomen en inmiddels zijn we begonnen met de renovatie.”

Een groep vrijwilligers is begonnen aan de grondige renovatie. Zo wordt het hele pand geïsoleerd en worden veel muren gesloopt. Dit moet ervoor zorgen dat er veel meer ruimte komt.

Die ruimte moet vervolgens opnieuw worden ingedeeld. Van Schaik hoopt dat er daarmee ondermeer meer inkomsten gegenereerd kunnen worden. ,,Beneden wordt een veel grotere ruimte. Al die kleine hokjes gaan weg. Ik kan me voorstellen dat we dan thema-avonden kunnen gaan organiseren en de ruimte eventueel kunnen verhuren."

De ruimte die boven vrijkomt, moet zorgen voor de vernieuwing die bezoekers blijft aantrekken. Van de Lelie ziet het al voor zich. ,,We maken er boven als het ware één grote zaal van. Die zaal delen we zo in, dat we verschillende tijdvakken kunnen presenteren aan de bezoekers. En met die tijdvakken kunnen we vervolgens, bijvoorbeeld eens in de drie maanden, gaan schuiven. Dan kunnen we spullen die nu nog in ons depot liggen ook eens tentoonstellen. Dat zorgt ervoor dat het altijd leuk blijft om terug te komen."

‘t Schilderhuis hoopt weer helemaal op te bloeien. Net als in de tijd dat het museum regelmatig volstroomde met bezoekers. Een van de hoogtepunten was de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in 1995, vijftig jaar na het einde van de oorlog. ’t Schilderhuis en het Comité 4 en 5 mei gingen een samenwerking aan voor een lokaal evenement. Van Schaik herinnert het zich nog goed. ,,Het was razend druk. Iedereen wilde het museum binnen. Dat was geweldig. Dit soort dingen moeten we weer gaan doen."

Volgens de museummanager moet ook de renovatie hiervoor gaan zorgen. ,,Als alles hier is gerenoveerd kunnen we bijvoorbeeld weer veel meer scholen binnenhalen. Vergeet niet dat wij uniek zijn in Nederland. Geen enkel museum richt zich op alle Nederlandse krijgsmachten zoals wij dat doen. Als alles hier klaar is hebben we weer een verhaal te vertellen, we hebben dan als het ware een nieuw product. Niet alleen voor scholen maar voor iedereen. Er staat nog geen einddatum voor het afronden van de renovatie."

Mensen die het museum willen steunen, kunnen helpen met klussen. Aanmelden bij Anton Wijnand, telefoon 06 20392153, e-mail: info@schilderhuis.com. Er wordt geklust op maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur met koffiepauze.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30