Vrije inloop in gemeentewinkel wordt beperkt

Nieuws

HEUVELRUG - De gemeente werkt aan excellente dienstverlening, maar beperkt tegelijkertijd de openingstijden van haar loketten. Om die dubbelzinnige boodschap voor het voetlicht te brengen, belegde wethouder Tim Verhoef vorige week een speciale persbijeenkomst.

door Michiel Schaaij

Hij riep de regiokranten en de streekradio op, om de nieuwe openingsuren nog eens aan lezers en luisteraars uit te leggen. ,,Inwoners moeten een beetje wennen aan onze nieuwe openingstijden”, aldus Verhoef. Directe aanleiding voor de maatregel is een inkrimping van de personeelsbezetting aan de loketten. Na de opening van de gemeentewinkel in het Doornse cultuurhuis werd de dienstverlening uitgebreid en werden extra medewerkers aangenomen. Maar er werd afgesproken dat die inzet tijdelijk zou zijn, zo legde Verhoef uit.

Terwijl de wethouder de nieuwe werkwijze onder de aandacht bracht, werd elders afscheid genomen van een medewerker die moest afvloeien. ,,We zetten nu vooral in op digitale en telefonische dienstverlening”, vertelde Verhoef. Hij wil bevorderen dat inwoners eerst een telefonische afspraak maken, voordat ze naar de gemeentebalies komen. Dat is ook in het voordeel van inwoners, want de wachttijden worden erdoor beperkt. ,,Kom niet op de bonnefooi een paspoort aanvragen”, adviseert Verhoef dan ook. Op het flyertje waarmee de gemeentewinkel de openingstijden bekendmaakt, valt te lezen: ,,Een afspraak maken voor het aanvragen van rijbewijzen en reisdocumenten is verplicht”. Maar volgens afdelingshoofd Arie de Boom van Burgerzaken gaat de gemeente flexibel met die regel om. ,,In de praktijk zijn we wat vriendelijker”, bevestigde Verhoef. ,,Mensen worden ook wel geholpen, als ze geen afspraak maken”.

Volgens De Boom wachten veel mensen tot het laatste moment om een paspoort aan te vragen. ,,Klanten zijn moeilijk te sturen”, heeft hij gemerkt.

Uit het spoorboekje van de gemeentewinkel valt op te maken, dat de vrije inloop sinds 1 januari formeel is beperkt tot ochtenduren van 08.00 tot 12.00 uur. Uitzondering daarop is de woensdag, want dan zijn de balies ’s ochtends gesloten en van 13.00 tot 20.00 uur open. Wie niet van wachten houdt, kan voor deze openingsuren ook een telefonische afspraak maken. Op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur kunnen bezoekers alleen op afspraak in de gemeentewinkel terecht. Voor het maken van die afspraken zijn ook weer speciale uren ingesteld. Van maandag tot en met donderdag mogen Heuvelruggers tussen 13.00 en 17.00 uur bellen naar 0343-565689. Op vrijdagmiddag kan dat tussen 13.00 en 16.00 uur. Verhoef en De Boom benadrukten, dat aangevraagde rijbewijzen, identiteitskaarten, paspoorten en gehandicaptenparkeerkaarten doorlopend en zonder afspraak bij de receptie in het cultuurhuis afgehaald kunnen worden. De medewerkers hebben daarvoor de beschikking over een speciale kluis, waarin die documenten veilig worden bewaard.

De receptie kent de volgende openingstijden: maandag, dinsdag en donderdag van 08.00 tot 16.00 uur, woensdag van 08.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 7 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 17 uur geleden