Medische zorg AZC op de korrel

Nieuws

LEERSUM - Niemand is schuldig aan de dood van de 32-jarige Somalische asielzoekster. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die het incident onderzocht. De vrouw kreeg onvoldoende medische hulp en overleed 27 juni vorig jaar, op een matrasje in de gang van het asielzoekerscentrum. Maar volgens het rapport van de IGZ zijn individuele hulpverleners niet tekortgeschoten.

Terreinverbod voor huisarts is onbegrijpelijk

door Michiel Schaaij

De inspectie signaleert wel structurele tekortkomingen in de medische zorg van AZC Leersum. Daarbij springt vooral de moeizame relatie tussen de huisarts en de leiding van het asielzoekerscentrum in het oog. Volgens het rapport mocht de huisarts alleen voor spoedgevallen het terrein van AZC Leersum betreden. De inspectie zegt het onbegrijpelijk te vinden, dat de locatiemanager van het AZC een terreinverbod aan de huisarts kan opleggen en dat die situatie langere tijd heeft kunnen voortbestaan. Verder verliep de samenwerking tussen de huisarts en de praktijkondersteuners van het Gezondheidscentrum Asielzoekers problematisch. De taakverdeling is niet goed geregeld, vindt de inspectie. Maar een direct verband met de dood van de vrouw kan volgens het onderzoeksrapport niet worden gelegd.

Bovendien is niet meer te achterhalen, wat zich in de aanloop naar het incident precies heeft afgespeeld. Twee dagen voor haar dood had de Somalische vrouw last van hartkloppingen en braken. De praktijkondersteuner overlegde telefonisch met de vakantiewaarnemer van de huisarts. Die zegt achteraf, dat hij niet van de bloeddruk en polsfrequentie van de vrouw op de hoogte werd gebracht. Maar hij kan dat niet aantonen omdat het waarneembriefje is zoekgeraakt. Volgens de waarnemend huisarts zou hij in dat geval meteen actie hebben ondernomen. Vlak voor haar overlijden was de vrouw bezocht door de dienstdoende arts van de Huisartsenpost (HAP). Die regelde een verwijzing naar het ziekenhuis, maar toen de ambulance na bijna een uur arriveerde, was de vrouw al overleden. De Officier van Justitie liet een gerechtelijke sectie op het lichaam van de overleden vrouw uitvoeren. Daaruit bleek dat haar dood verklaard kan worden door een ernstige algemene infectie en een ontsteking aan de hartspier. Het IGZ-rapport formuleert concrete maatregelen om herhaling van het incident te voorkomen. Bovendien wijst de inspectie met een beschuldigende vinger naar het Gezondheidscentrum Asielzoekers en de huisarts. Zij lieten toe dat de medische zorg op het AZC slecht was geregeld. De huisarts kon zijn eindverantwoordelijkheid niet op een verantwoorde wijze invullen, aldus de IGZ. Minister Edith Schippers van volksgezondheid houdt vol dat de medische zorg voor asielzoekers over het algemeen goed is geregeld. In een brief aan de Tweede Kamer kondigt ze maatregelen aan om de situatie verder te verbeteren. Burgemeester Frits Naafs maakte de publicatie van het IGZ-rapport vorige week aan de gemeenteraad bekend. Het college moet nog besluiten of de gemeente akkoord gaat met een uitbreiding van het AZC. Na de dood van de Somalische AZC-bewoonster was alle medewerking opgeschort.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 5 uur geleden
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 30 jun, 13:31
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 30 jun, 11:45