Van Opijnen-terrein blok aan het been

Nieuws

DOORN – Het voormalige bedrijfsterrein van transportonderneming Van Opijnen lijkt een blok aan het been van de gemeente. Nadat eerder Het Utrechts Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten als potentiële kopers afhaakten, wil het college komend najaar opnieuw een zoektocht starten.

Gemeente start zoektocht naar een nieuwe koper

door Michiel Schaaij

Het gebrek aan kooplust kan nauwelijks aan de locatie worden toegeschreven. Het terrein ligt langs de lommerrijke Leersumsestraatweg, centraal in de Utrechtse Heuvelrug. Die plek aan de rand van de natuur beperkt de mogelijkheden om het verder te ontwikkelen.

Toenmalig wethouder Clemens van der Burg consulteerde het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Utrecht. Die zagen geen mogelijkheden voor herontwikkeling, vanwege de ligging binnen de ecologische hoofdstructuur. Vestiging van bedrijven is dus niet wenselijk en het Heuvelrugcollege hoopt uiteindelijk tot een groene invulling van de locatie te komen.

Toch heeft de gemeente het terrein en de bedrijfsruimte voorlopig verhuurd aan een handelsmaatschappij. Vooral financieel gezien is die tijdelijke gebruiker een geschenk uit de hemel. ,,Dit is de enige mogelijkheid om de kosten te drukken”, schrijft burgemeester Frits Naafs in een brief aan de gemeenteraad. De gemeentelijke portemonnee is er bij gebaat, dat de huidige huurder de achtjarige huurtermijn vol maakt. Gezien de slechte staat van onderhoud acht Naafs het onwaarschijnlijk, dat zich op korte termijn een ander bedrijf zal melden. De raadsinformatiebrief omschrijft de huurder als een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in transport over de weg en in verhuur en reparatie van vrachtwagens. Volgens het college wordt het terrein niet gebruikt voor verhuur van vrachtwagens of reparaties. ,,Het wordt met name gebruikt op kantoortijden voor transport en tijdelijke stalling van vrachtwagens”, zo valt te lezen. Helemaal juist is die informatie overigens niet, want behalve bedrijfsauto’s, motormaaiers, aanhangwagens en asfalteermachines, verkoopt Ardejo Trading ook personenauto’s. Een kijkje op de internetsite Marktplaats.nl laat zien, dat het bedrijf momenteel een dozijn tweedehands personenauto’s in de aanbieding heeft. Volgens de website zijn kopers elke zaterdag tussen 09.00 en 16.00 uur welkom op het terrein langs de Kaapse Bossen. Intussen heeft het college toegezegd om de uitgangspunten en voorwaarden voor de verkoop van het terrein nog vóór de zomer op een rij te zetten en aan de gemeenteraad voor te leggen. Of natuurinstanties daarna alsnog toehappen, valt echter te bezien. Tijdens eerdere gesprekken zeiden Het Utrechts Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten de vraagprijs te hoog te vinden. In de begroting van de gemeente heeft het terrein een boekwaarde van € 3.6 miljoen. Gezien de lege kas van wethouder Bert Homan, lijkt een drastische prijsverlaging er niet in te zitten. De meest aannemelijke oplossing is, om het terrein als uitwisselingslocatie voor andere bouwplekken in te zetten. Het boekverlies kan dan uit de opbrengst van die projecten worden goedgemaakt.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 2 uur geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24