Terugblik op concert in de Andrieskerk

Nieuws

AMERONGEN - Een afwisselend, vaak virtuoos vertolkt concert bracht op 21 januari De Barok tot leven in de Andrieskerk. Zo’n 140 aandachtige toehoorders genoten van het strijkorkest van het Utrechts Conservatorium, onder leiding van Antoinette Lohmann. Vol vaart en met groot vakmanschap vertolkten 20 musici werken van Bach, Vivaldi en Telemann (allen 18e eeuw). De akoestiek van de kerk was uitstekend, zeker ook door de hoefijzervormige opstelling van het publiek rond het orkest. Mooie muziek, in een klassieke ambiance.

door Manus van Gent

De Vrienden van de Andrieskerk hebben voor 2011 een serie van zes originele concerten georganiseerd. Vaak in samenwerking met musici van het Conservatorium Utrecht die graag optreden in Amerongen. Naast strijkconcerten zijn er cantates, blaasensembles, zangsolisten en meer. Gekozen is meestal voor (grotere) kamermuziekensembles, die de intieme sfeer van deze kerk het meest recht doen.

Na een kort welkom van voorzitter Herremans betreedt het strijkorkest de concertvloer en kreeg Antoinette Lohmann onopvallend de leiding. Het orkest zet in met de Orkestsuite no.2 van Bach, speciaal gereconstrueerd voor strijkers. Dit bleek vooral uit het hogere, bijna swingende tempo. Bach kwam hierdoor bijna modern over, en zeker minder statig.

Van geheel andere klank en vol blijheid was vervolgens het Concerto X van Antonio Vivaldi. De warme zuidelijke muziek van Vivaldi was even anders dan de composities van de noordelijke Bach. Vervolgens een Air uit de orkestsuite no. 3 van Bach, aantonend dat de veelzijdige Bach ook een vrolijker toon kan aanslaan. Na de pauze een goedgekozen en boeiend muzikaal en gedeclameerd verhaal. Het was de Burlesque de Don Quichotte van Telemann. Acht grappige verhaalscènes kende dit bijzondere muziekwerk - en vormde zo een verrassend slot van een hoogstaande avond.

‘Vrienden van de Andrieskerk’ bekommert zich om het behoud van dit monument, een onmisbaar element in het mooie Amerongen. Zij wil mensen - zonder specifieke kerkelijke binding - betrekken bij de Andrieskerk en laten bijdra en aan de instandhouding.

Onderhoud, exclusief subsidie, vraagt per jaar € 15.000,- alleen voor het exterieur. Deze middelen komen onder andere uit de positieve exploitatie van concerten en activiteiten.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48