AZC-kinderen geven ‘première’

Nieuws

DRIEBERGEN - Er is wel vaker een tentoonstelling in de Driebergse bibliotheek te zien, maar de tentoonstelling die er sinds vorige week woensdag kan worden bewonderd heeft een heel bijzonder tintje. In de bibliotheek zijn kleurrijke ‘mobiles’ opgehangen, die allemaal iets met planeten te maken hebben en gemaakt zijn door asielzoekerskinderen uit het AZC in Leersum. Vorige week woensdag werd de expositie op een unieke wijze door de kinderen zelf geopend met een speciaal ingestudeerd toneelstuk.

Expositie en toneelstuk in bibliotheek

door Jan de Beer

Het gehele project (expositie en toneelstuk) is een initiatief van Stichting De Vrolijkheid. Deze stichting zet zich al tien jaar in voor zo’n dertig Nederlandse asielzoekerscentra en wordt hierin gesteund door onder meer de Nationale Postcode Loterij, War Child en het Europees VluchtelingenFonds. Doel van de stichting is extra aandacht te geven aan kinderen in de AZC’s. Eén op de drie vluchtelingen die naar Nederland komt is jonger dan achttien jaar. En aangezien er voor deze kinderen vrijwel niets te doen is in de asielzoekerscentra, in het Leersumse AZC is alleen een basisschool, en zij niet buiten het centrum mogen verblijven, organiseert De Vrolijkheid allerlei creatieve activiteiten. Het gaat daarbij vooral om dans, theater, muziek en beeldende kunst. Door het organiseren van exposities op locaties buiten het AZC, zoals in Driebergen, kunnen de vervaardigde kunstobjecten aan een breed publiek getoond worden en krijgen de kinderen bovendien de mogelijkheid om eens een keer ergens anders te zijn.

,,Het is voor hen ook een uitje”, vertellen Mirjam van Zweeden en Natascha Kapteijn. Zij hebben zich de afgelopen weken intensief beziggehouden met het expositie- en toneelproject. Natascha studeert in Utrecht en heeft er voor gekozen om als stagiaire deze kunstprojecten in het Leersumse AZC te begeleiden. Mirjam heeft onder meer in Driebergen jarenlang toneellessen gegeven en zocht een manier om ook met asielzoekerskinderen een toneelspel te maken. Gekozen werd voor een combinatie met de ‘planeten-tentoonstelling’ in de Driebergse bibliotheek.

,,We wilden ze een theaterproject op maat aanbieden”, zegt Mirjam van Zweeden. ,,Want de meeste?kinderen zijn zelf nog nooit naar een toneelstuk geweest en weten daarom niet zo goed wat het betekent om voor publiek te spelen. Ook moest het heel duidelijk zijn wat de bedoeling is omdat veel kinderen niet elke week bij de voorbereidingen konden zijn.”

Voortbordurend op het thema ‘planeten’ werd samen met de asielzoekerskinderen een verhaal bedacht, waarbij de kinderen zelf allerlei verrassende ideeën aandroegen.

Vorige week woensdag vond in de Driebergse bibliotheek de ‘première’ plaats. Vanwege de zeer regenachtige weersomstandigheden was er maar weinig publiek aanwezig maar de animo van de kinderen was er niet minder om. Bij binnenkomst zwermden ze uit tussen de boekenstellingen, bladerden in werkjes die hun aandacht trokken en lieten zich vervolgens enthousiast naar het geïmproviseerde ‘podium’ dirigeren. De hoofdrol in het toneelstuk werd vertolkt door de 11-jarige Angela Amirian (zie foto) die haar aandeel stevig ingestudeerd bleek te hebben en deze met veel expressie uitbeeldde. Eén van de kinderen trad als verteller op en de anderen lieten door middel van ‘tableau vivants’ zien wat er gebeurde. Op een scherm werden tevens karakteristieke filmpjes vertoond die al eerder van de kinderen gemaakt waren. Ondanks het weinige publiek klonk er na afloop een klaterend applaus dat de kinderen met zichtbare trots in ontvangst namen.

De 11-jarige Angela vertelde dat ze het erg leuk vond en heel graag aan meer van dit activiteiten wil meedoen. Als het aan Stichting De Vrolijkheid ligt zal dat zeker gebeuren. Volgens stagiaire Natascha Kapteijn staat er reeds een nieuw toneelproject op stapel en wordt er gewerkt aan een rap-videoclip en de samenstelling van een dansgroep.

De tentoonstelling met de planeten is nog tot 6 februari te zien in de Driebergse bibliotheek.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30