‘De Algemene’ bestaat 75 jaar

13 januari 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Morgen, vrijdag 14 januari, bestaat de Driebergse uitvaartstichting De Algemene vijfenzeventig jaar. In die lange periode heeft De Algemene een prima reputatie opgebouwd als een betrokken organisatie met veel persoonlijke aandacht. De twee huidige uitvaartleiders van De Algemene, mevrouw Aartje Kuiper en de heer Wim van Oordt, vertellen over de historie en hun werkzaamheden.

Uitvaartstichting ontstond in de crisistijd

door Jan de Beer

De Algemene is opgericht in een tijd (1936) toen er in tal van andere Nederlandse plaatsen eveneens uitvaartorganisaties zonder winstoogmerk ontstonden. Het was, tijdens de toen heersende zware recessie, een manier om ook mensen met een krappe beurs een waardige begrafenis te geven. Het ontstaan had eveneens te maken met het verdwijnen van de ‘burenhulp’ die tot die tijd gebruikelijk was. ,,Geheel anders dan nu waren buren destijds sterk betrokken bij de uitvaartverzorging”, vertellen mevrouw Kuiper en de heer Van Oordt ,,dat betrof niet alleen het afleggen van de overledene maar ook het zogeheten aanzeggen; in de omgeving werd volgens een vaste formule overal aangebeld om melding te doen van het overlijden. In sommige plaatsen van de Achterhoek en Friesland heeft die burenhulp nog tot in de jaren zestig van de vorige eeuw bestaan.”

In andere plaatsen zoals Driebergen was die burenhulp reeds in de dertiger jaren vrijwel verdwenen en omdat een alternatief ontbrak voor ‘minderbedeelden’ was het niet zo vreemd dat mensen met een socialistische achtergrond de initiatiefnemers waren van de oprichting van De Algemene. Ook enkele Driebergse gemeenteambtenaren waren hierbij betrokken, die vanuit hun functie hadden geconstateerd dat het met de uitvaartverzorging voor mensen met een krappe beurs niet goed ging.

De eerste uitvaartleider van De Algemene was de heer Buitendijk, die later werd opgevolgd door de heer Koertse. Aanvankelijk gebeurde het opbaren bij de overledene thuis, maar in het kader van de voortschrijdende maatschappelijke ontwikkelingen werd in 1963 aan de Cordesstraat een eigen uitvaartcentrum geopend. Dat centrum is in 1986 geheel gerenoveerd en werd in 1999 compleet herbouwd en uitgebreid. Inmiddels, in 1976, was de heer Jan Kuiper aangetreden als uitvaartleider die dit werk tot enige jaren geleden op zeer consciëntieuze wijze heeft gedaan. De persoonlijke aandacht die kenmerkend was voor de werkwijze van Kuiper is ook bij de huidige uitvaartleiders, Aartje Kuiper (echtgenote van voornoemde Jan Kuiper) en Wim van Oordt terug te vinden.

,,Ons werk voor een uitvaart begint met het eerste telefoontje en eindigt met het laatste kopje koffie”, zegt mevrouw Kuiper ,,en daar tussenin proberen we met zowel emotionele als praktische ondersteuning de uitvaart zo goed mogelijk te verzorgen.”

,,Het eerste wat we doen bij een overlijden is proberen rust te brengen bij de getroffen familie”, zegt de heer Van Oordt ,,zodat mensen de tijd krijgen om na te denken hoe ze de uitvaart willen vormgeven. Ik denk dat daar onze kracht ligt en het verschil met de grote uitvaartondernemingen.” Het meedenken met de nabestaanden en het bieden van een zo breed mogelijke keuze betreffende hun wensen, beschouwen de uitvaartleiders als een belangrijke taak. ,,We zien ons zelf als een vertrouwenspersoon” zeggen ze “de steun die wij geven kan variëren van ruim de tijd nemen voor het opstellen van de rouwkaart tot zelfs, als men dat wenst, het geven van een kledingadvies voor de uitvaart.”

De uitvaartverzorging is de afgelopen 75 jaar aanzienlijk geëvolueerd. En natuurlijk is ook de dienstverlening bij De Algemene, met behoud van traditionele waarden, aan de huidige eisen aangepast. ,,De vraag Hoe hoort het eigenlijk? is vrijwel verdwenen”, vertelt mevrouw Kuiper ,,er is ook in de uitvaartverzorging sprake van bepaalde trends die komen en gaan, zoals recentelijk bijvoorbeeld de wens van nabestaanden om zelf actief mee te werken aan een uitvaart”.

Wim van Oordt vult haar aan: ,,Vanaf het moment dat de rol van de kerk als richtinggevende instantie begon weg te vallen is men naar nieuwe manieren gaan zoeken; dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de diverse soorten rouwvervoer. Niet iedereen kiest voor een zwarte limousine, er zijn vele andere mogelijkheden. Op dit moment is de traditionele rouwkoets weer bezig aan een come-back, maar het kan ook gaan om een motor met zijspan en zelfs een touringcar die als uitvaartbus is ingericht.”

Op de website van De Algemene (www.de-algemene.nl) is niet alleen over deze vervoermogelijkheden uitgebreide informatie te vinden maar ook over allerlei andere zaken waaruit blijkt dat de persoonlijke aandacht bij De Algemene in de afgelopen 75 jaar alleen maar is toegenomen.

advertentie
advertentie