Drie varianten in Driebergse ‘fietspad-kwestie’

Nieuws

DRIEBERGEN - Voor de oplossing van de slepende ‘fietspad-kwestie’ bij de Vrije School aan de Faunalaan in Driebergen liggen momenteel drie varianten ter tafel. Geen enkele van deze varianten is met applaus ontvangen. De eerste variant wordt bekritiseerd door de omwonenden, de tweede wordt door de gemeente als onwenselijk beschouwd en de derde wordt door de school als nadelig omschreven.

Deze maand opnieuw overleg met wethouder

door Jan de Beer

De kwestie houdt de gemoederen inmiddels al enkele jaren bezig en is destijds begonnen met de klacht van de Vrije School dat het fietsverkeer aan de zijde van de ingang van de school hinder veroorzaakt bij het halen en brengen van de kinderen. Na overleg met de gemeente werd in 2009 gekozen voor een proef met het rigoureus afsluiten van dit fietspad (en de oversteekvoorzieningen), en in plaats daarvan werden de fietsbewegingen geconcentreerd aan de overkant van de weg. Deze proefafsluiting maakte nogal wat kritiek los bij de omwonenden die kenbaar maakten dat de chaos alleen maar vergroot werd. Volgens de Vrije School was de kritiek vooral afkomstig van één buurtbewoner die (zo meldde de school) ‘veel tam-tam in politiek en media heeft gemaakt’, maar feit was dat ook de VVD grote bedenkingen had. Raadslid Van Lierop noemde de herstructurering ‘een belachelijke oplossing die tot meer verkeersgevaar leidt en veel geld kost’. Hoewel de aanbesteding van deze herstructurering vorig jaar zomer al bijna rond was, verdween het plan alsnog schielijk in de ijskast.

De school was hierover zeer teleurgesteld en startte afgelopen november opnieuw besprekingen met de gemeente. Dit overleg leidde tot twee varianten. De eerste is vrijwel identiek aan de bekritiseerde proef, maar de negatieve aspecten zijn enigszins aangepast. In de tweede variant blijft het oorspronkelijke fietspad aan de zijde van de school bestaan, maar komen er schuinparkeervakken voor de auto’s. De Vrije School heeft gemeld dat men, ‘om uit de impasse te komen’, voorzichtig positief staat tegenover deze tweede variant. Echter onlangs werd de school wederom op een onverwachte ontwikkeling getrakteerd.

Bij de Heuvelruggemeente was namelijk intussen een nieuwe wethouder aangetreden, de VVD-er Bert Homan, die vorige maand nog een derde variant uit de hoge hoed toverde. Hierbij blijft eveneens het fietspad aan de schoolzijde bestaan maar alle parkeerplaatsen worden vervangen door een zogeheten ‘Kiss & Ride’-zone. Wethouder Homan heeft in een memo te kennen gegeven dat hij deze oplossing verreweg de beste vindt en de andere twee varianten minder wenselijk.

De Vrije School beschouwt deze ‘Homan-variant’ echter als nadelig omdat alle parkeerplaatsen bij de school verdwijnen en deze volgens de school wel nodig zijn omdat men veel kinderen uit andere dorpen als leerling heeft en er tevens een grote toeloop is vanwege allerlei binnen- en buitenschoolse activiteiten.

Wethouder Homan heeft gemeld dat er deze maand opnieuw besprekingen met de school plaatsvinden omdat hij nu zo snel mogelijk een beslissing wil nemen in deze slepende kwestie.

advertentie
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 17 uur geleden
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 30 jun, 13:31
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 30 jun, 11:45
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 30 jun, 07:30
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49