Politiek krijgt meer grip op beleggingen

13 januari 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De gemeenteraad wordt belangrijker in het financiële reilen en zeilen van de Utrechtse Heuvelrug. Dat blijkt uit de nieuwe financiële spelregels van de gemeente, die deze week in werking zijn getreden. Adrie Marinus gaat als hoofd van de afdeling financiën jaarlijks verantwoording over het financiële beheer afleggen aan de Raad.

door Michiel Schaaij

Met het zogenoemde treasury statuut houdt de gemeente grip op de geldstromen en de financiële risico’s. De spelregels bepalen bijvoorbeeld op welke manier de gemeente geld mag beleggen en lenen. Een nieuw statuut was onder andere nodig vanwege wettelijke ontwikkelingen. Zo stelde de landelijke overheid na de kredietcrisis van de IJslandse banken strengere regels op. Ook in de nieuwe financiële spelregels van de Utrechtse Heuvelrug zijn uitgangspunten voor risicobeheer opgenomen.

Om drastische koersverliezen te voorkomen is defensief beleggen het credo. Om groen licht van het college te krijgen, mogen beleggingen niet zijn gericht ,,op het genereren van inkomen door het lopen van overmatig risico”.

In de financiële verordening die de gemeenteraad in oktober vaststelde, was al gekozen voor vastrentende beleggingen of financiële producten met een gegarandeerde hoofdsom. Voordat de gemeente geld belegt, moet bij drie financiële instellingen een schriftelijke offerte worden aangevraagd.

Verder maakt het statuut een objectieve en transparante verantwoording mogelijk, zo schrijft burgemeester Frits Naafs in een informatiebrief aan de gemeenteraad. Omdat de meeste raadsleden geen financieel specialisten zijn, heeft het college het gebruik van vaktermen in het nieuwe statuut teruggedrongen.

advertentie
advertentie