Inspirerende start Cursusproject Amerongen

13 januari 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Het Cursusproject Amerongen is op maandagavond 10 januari van start gegaan. Tientallen potentiële cursisten, een ruime delegatie van het bestuur, werkgroepen, programmacommissie en veel docenten zorgden voor een informatieve avond in zorgcentrum De Ridderhof. In 2010 werd een grote toename geboekt van zowel cursussen als deelnemers. Het verlies van enkele prominente projectvrienden in dat jaar, drukte zijn stempel echter op de organisatie en het toekomstig programma. De inschrijving voor de 59 cursussen begon maandagavond ter plaatse. Ook op de nieuwe website kan eenvoudig worden gezocht en ingeschreven.

Gevarieerd cursusaanbod gaat met de tijd mee

door Manus van Gent

Al bijna 40 jaar draait het Cursusproject in Amerongen, met het doel alle inwoners van het dorp iets te laten leren over een onderwerp of een vaardigheid onder de knie te krijgen. De opzet daarbij is: laagdrempeligheid, beperkte kosten, kort tijdsbestek en vooral praktijkgericht. Ook de sociale omgang met medebewoners werd beoogd. Vele cursisten noemden het project een introductie- integratiecursus. Dit principe, op basis van vrijwilligheid, geldt nog steeds.

Voorzitter Paul Machielsen zei hierover: ,,Lage drempels en praktische inslag van de cursussen staan recht overeind. Maar de onderwerpen gaan met de tijd mee. Ik noem bijvoorbeeld ‘Slimmer Googelen’ en de kookcursussen in een professionele keuken. En minder technisch, maar gewild, de ontspanning- en balansprojecten. Zo’n 600 cursisten per jaar geven wel aan dat deze formule in dit actieve dorp aanspreekt.”

Machielsen keek maandag voor- en achteruit. ,,Het jaar 2010 was voor onze groep nogal bewogen. In maart trad Johan Geleijnse aan als voorzitter, als opvolger van Huib Matthes. Helaas overleed Johan onverwacht in Augustus. Een groot verlies, bij de gedachte aan zijn kracht en no-nonsense houding die veel beloofden. Binnen het Cursusproject hebben wij kort hierna de rollen moeten herverdelen. Guus Schmittmann geeft nu leiding aan de programmacommissie, Johan Bijl is de nieuwe secretaris, Karin Schevers werd penningmeester en mij werd gevraagd voorzitter te worden. Samen met docenten, vrijwilligers en werkgroepen hebben we er hard aan getrokken om een klinkend cursusprogramma voor 2011 neer te zetten. Bijna 50% van de cursussen is nieuw of aangepast. En heel belangrijk was het verder het perfectioneren en toegankelijker maken van onze website. Als projectgroep treden we nu overzichtelijk en modern naar buiten.”

Het Cursusproject vindt onderdak bij verschillende locaties, die zich coulant opstelden bij de kosten. Voorbeelden zijn de brandweerkazerne, Buitenlust, Café De Tram, de bibliotheek, de Ridderhof en Keuken Bonnefoy. Meerdere sponsors dragen hun steentje bij aan dit grote vrijwilligers projectm onder wie vele Amerongse ondernemers.

Mensen die het complete aanbod en programma willen bekijken, kunnen de website bezoeken: www.cursusprojectamerongen.nl. Een folder aanvragen kan ook: SCA, Zandvoort 15, 3958CT Amerongen.

advertentie
advertentie