Terugblik op Amerongs kerstweekend

Nieuws

Dat Kerstmis een traditioneel sfeervol feest hoort te zijn, was goed begrepen door de organisatoren van de kerstmarkt aan de Hof. Alle kramen boden aantrekkelijke en originele kerstproducten aan. Van versiering tot kaarsen, van glühwein tot geweven kleding en van serviesgoed tot lekkernijen. Iedere stalletje had een verlichte kerstboom. De weg naar de markt was ‘gepavoiseerd’ met honderden windkaarsen. Het hielp de ?honderden bezoekers hun weg te vinden over het vaak glibberig wegdek.

AMERONGEN – Het leek erop dat barre winterse buien en stevige vorst op 17 december de kerstmarkt in Amerongen zouden frustreren. Maar dit nadeel bleek een voordeel. De sfeer in het romantisch met sneeuw bedekte oude dorp, de warme lichtjes en de? vuurkorven tussen de originele kraampjes lokten boven verwachting veel bezoekers. Het sneeuwen hield precies om 16.00 uur op en ging de kerstmarkt volgens plan open. Tot 22.00 uur hield de stroom belangstellenden aan.?Er was in de Andrieskerk een groot kerstconcert met veel vocale solisten. Hun muziek overstraalde de hele Hof,? waardoor kerk en hof weer eens, als vanouds, het stemmig hart van Amerongen vormden.

door Manus van Gent

Duidelijk was dat men niet alleen kwam voor koopjes, maar vooral voor de sfeer en sensatie van het spectaculaire sneeuw-?en winterweer. Saamhorigheid was vaak het gevolg en rond de vuurkorven praatte men handenwrijvend met elkaar.

De aanvankelijk zo sombere weersverwachting bleek een aantrekkelijk fenomeen dat iedereen wilde ervaren. Veel lof voor moed en?doorzettingsvermogen van organisatie en deelnemers. Die hebben een pracht kerstmarkt opgeleverd.

Andrieskerk

Op dezelfde witte, winterse avond stroomde de oude Andrieskerk vol met genodigden van De Vrienden van de Kerk voor het traditionele kerstconcert. Dit jaar had de organisatie samenwerking gevonden met Stichting Salone dell’Opera, opgericht door Eva Kroon en Il Sogno,? met het doel om het publiek te betrekken bij de operawereld.

Als soliste trad op mezzosopraan Eva Kroon, die prachtig soleerde in bijna de helft van de concertonderdelen. Zij zong onder meer het Panis Angelicus (Franck), O Jesulein suss (Bach) en Noel (Faure).

Afwisselend zong het Zangensemble Utrechts Conservatorium, zes zangers, een gevarieerd geheel van Kerstmis composities van onder meer Benjamin Britten, H. Berlioz en Ave Verum van Mozart. Alle kaarsjes brandden in de luchters en een kerstkrans sierde de kansel. Het meest veelbetekenend in deze ambiance was een grandioze duif (La Colomba), van zeker 2,5 meter hoog. Dit ultieme vredessymbool was ontworpen door Gesina Arps en is bedoeld als brug tussen verschillende religies, en als vredebrenger in jezelf. Carolien Arends ( Il Sogno)? hield een korte inleiding over dit kunstwerk.

Dit ?concert werd afgesloten met een samenzang van ‘Nu Sijt Wellekome’. Verwarmd en verkwikt ging iedereen huiswaarts door de witte nacht.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 4 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 21 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01