Tegenslag voor sociale woningbouw

23 december 2010 om 00:00 Nieuws

Om projectontwikkelaars te dwingen tot 30% sociale woningbouw, heeft het Heuvelrugcollege een sanctie ingesteld. Wie niet sociaal wil bouwen, moet maar een boete betalen, is de gedachte. De gemeente stort het geld weer terug, als de projectontwikkelaar op een andere plek in de Utrechtse Heuvelrug alsnog de vereiste sociale woningen bouwt. Die plannen moeten dan wel binnen vijf jaar worden gerealiseerd. Inmiddels hebben twee initiatiefnemers een afkoopsom betaald, omdat ze geen goedkope woningen realiseerden. Het ging om nieuwbouwprojecten in Leersum en Maarn, waarvoor in beide gevallen een bedrag van € 50.000 aan de gemeente werd overgemaakt.

HEUVELRUG – Een projectontwikkelaar die geen sociale woningbouw in zijn plannen opneemt, kan niet worden verplicht om daarvoor een afkoopsom te betalen. Uit een nieuw beleidsstuk van de gemeente blijkt, dat alleen over een vrijwillige bijdrage onderhandeld kan worden. ?

door Michiel Schaaij

Volgens de conceptnota Reserve Woonkwaliteit heeft die afkoopsom echter geen juridische basis. Wel is het mogelijk om op vrijwillige basis een bijdrage op te nemen, die dan als afkoopsom kan worden aangemerkt, aldus de nota. Het geld dat op die manier bij de wethouder van financiën binnenkomt, verdwijnt in een speciaal potje. Daarmee worden woningcorporaties ondersteund bij de bouw van onrendabele sociale woningen. De inhoud van de reservepot wordt verder gebruikt voor energiebesparing, behoud van monumenten en de ontwikkeling van woonservicegebieden. Ook de gemeentelijke bijdrage aan de verbouwing van de Kampwegkerk is afkomstig uit het fonds. In totaal is er nog € 1.3 miljoen beschikbaar, waarvan € 334.000 voor sociale woningbouw kan worden ingezet. De conceptnota wordt in januari in de commissie Ruimte van de gemeenteraad besproken.

advertentie
advertentie