Tegenslag voor sociale woningbouw

Nieuws

Om projectontwikkelaars te dwingen tot 30% sociale woningbouw, heeft het Heuvelrugcollege een sanctie ingesteld. Wie niet sociaal wil bouwen, moet maar een boete betalen, is de gedachte. De gemeente stort het geld weer terug, als de projectontwikkelaar op een andere plek in de Utrechtse Heuvelrug alsnog de vereiste sociale woningen bouwt. Die plannen moeten dan wel binnen vijf jaar worden gerealiseerd. Inmiddels hebben twee initiatiefnemers een afkoopsom betaald, omdat ze geen goedkope woningen realiseerden. Het ging om nieuwbouwprojecten in Leersum en Maarn, waarvoor in beide gevallen een bedrag van € 50.000 aan de gemeente werd overgemaakt.

HEUVELRUG – Een projectontwikkelaar die geen sociale woningbouw in zijn plannen opneemt, kan niet worden verplicht om daarvoor een afkoopsom te betalen. Uit een nieuw beleidsstuk van de gemeente blijkt, dat alleen over een vrijwillige bijdrage onderhandeld kan worden. ?

door Michiel Schaaij

Volgens de conceptnota Reserve Woonkwaliteit heeft die afkoopsom echter geen juridische basis. Wel is het mogelijk om op vrijwillige basis een bijdrage op te nemen, die dan als afkoopsom kan worden aangemerkt, aldus de nota. Het geld dat op die manier bij de wethouder van financiën binnenkomt, verdwijnt in een speciaal potje. Daarmee worden woningcorporaties ondersteund bij de bouw van onrendabele sociale woningen. De inhoud van de reservepot wordt verder gebruikt voor energiebesparing, behoud van monumenten en de ontwikkeling van woonservicegebieden. Ook de gemeentelijke bijdrage aan de verbouwing van de Kampwegkerk is afkomstig uit het fonds. In totaal is er nog € 1.3 miljoen beschikbaar, waarvan € 334.000 voor sociale woningbouw kan worden ingezet. De conceptnota wordt in januari in de commissie Ruimte van de gemeenteraad besproken.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 5 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 22 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01